Par ēšanu un neēšanu pēc sešiem vakarā

 

par_neesanu_pec_sesiem_vakara

Izrādās, tagad tik populārā ideja atturēties no ēšanas pēc sešiem vakarā var beigties drīzāk ar nevajadzīgām ciešanām, nekā ar vajadzīgo lieko kg zaudēšanu…

Nu iedomājies… abas ar draudzeni esat nolēmušas pēc darba aiziet uz kafejnīcu. Viņa sēž un skatās uz tavu risoto kāru aci, bet pati vīrišķīgi sūc savu pasūtīto ūdens glāzi, atsakoties pat no salātu šķīvīša. „Es pēc sešiem neēdu”, viņa lepni paziņo. Un tā šobrīd ir kļuvusi par daudzu sieviešu, viņuprāt, apbrīnas un cieņas vērtu frāzi.

Pat tie, kas nekad nav interesējušies par diētām vai veselīgo ēdienkarti, ļoti daudz ir dzirdējuši, ka ēst pēc sešiem vakarā nedrīkstot. Tas šobrīd ir kļuvis par TIK nostabilizējušos priekšstatu, ka mēs pat neaizdomājamies par to, kāpēc nedrīkst ēst. Kāpēc tieši pēc 18:00? Bet ko darīt tad, kad pulksteņi tiek pagriezti par stundu turp vai atpakaļ? Un ko tad, ja cilvēks lidinās no viena pasaules gala uz otru? Un ko tad, ja ļoti gribas ēst?

Tiem, kas šo ideju cenšas pamatot, ir dažas ļoti populāras atbilžu versijas.

Pirmā. Visas apēstās kalorijas ir nekavējoties jāiztērē, pretējā gadījumā tās tiks deponētas taukos.

Organisms jebkurā gadījumā vispirms pārtiku uzņem (tās sagremošanai un deponēšanas procesam ir nepieciešams laiks), un tikai tad to izmanto uzturvielu uzņemšanai. Un, starp citu, mūsu organisms ir diezgan spējīgs tērēt enerģiju, kas iegūta no šī konkrētā risoto, arī vēl nākamajā dienā. Problēmas ar lieko svaru sākas tad, kad uzņemto kaloriju daudzums pārsniedz to patēriņu nepārtraukti, vismaz vairāku dienu garumā – un ne jau konkrētā vakara trīs stundu intervālā.

Otrā. Mūsu ķermenis efektīvi pārstrādāt pārtiku var tikai gaišajā dienas laikā, naktī gremošanas process ir apgrūtināts.

Šī ideja sākotnēji nākusi no Ajūrvēdas un kļuva populāra, pateicoties to cilvēku pūlēm, kas aizrāvušies ar austrumu kultūru. Varbūt tā ir noderīga saulainajā Indijā, bet ko darīt tiem cilvēkiem kas dzīvo, kaut vai Murmanskā? Izrādās, šiem cilvēkiem ir laba ziņa: ir veikti daudzi to cilvēku veselības pētījumi, kuri ievēro Ramadānu (30 dienas jeb veselu mēnesi ēd tikai naktī). Procentuālais tauku daudzums viņu organismā un “sliktā” holesterīna līmenis asinīs nepārsniedz normas robežas.

Trešā. Ja neēdīsim vairāk kā pusi diennakts, gribot negribot notievēsim. Patiesībā, ja neēdam pēc sešiem vakarā, visticamāk, diez vai brokastosim ātrāk par sešiem no rīta. Daudziem cilvēkiem apetītes pirmajā dienas pusē nemaz nav, bet dienas laikā bieži vien labi paēst arī nav kur vai nav kad…. un ātri vien jau seši vakarā ir klāt – un atkal ēst nedrīkst. Rodas hronisks kaloriju deficīts un cilvēki tiešām zaudē svaru. Bet kā cilvēks jūtas?

ka_pareizi_est

Jā, centieni neēst pēc sešiem vakarā var iedarboties. Bet var arī neiedarboties.

  • Aizmigt tukšā dūšā ir grūti, un bada sajūta var likt mums mosties naktī, kas kopsummā negatīvi ietekmēs mūsu miega kvalitāti. Starp citu, kā liecina daudzi pētījumi, miega trūkums negatīvi ietekmē gremošanu un veicina svara pieaugumu.
  • Pastāvīga bada sajūta vakaros var novest pie nakts pārēšanās sindroma, kas nesen tika iekļauts Amerikas Psihiatru Asociācijas oficiālajā gremošanas traucējumu uzskaitījumā, un tam ir raksturīgas nekontrolējamas bada lēkmes.
  • Daudzi cilvēki, kuri ierobežo pārtikas uzņemšanu vakarā, bieži vien pārēdas pārējā laikā, un tas ir viegli izskaidrojams: katru rītu mostoties, viņi cenšas kompensēt vakara bada sajūtu un, lai mazinātu badu vakarā, pēc iespējas vairāk apēd pusdienās. Tādā veidā svars drīzāk nāks klāt, nekā zudīs.
  • Lai neēstu pēc sešiem, strādājošam cilvēkam nepieciešams sevi nodrošināt vai nu ar pilnvērtīgām vakariņām birojā, vai arī jāatsakās ēst pēc pusdienām – parasti vieglāk īstenot ir otro variantu. Bet kas notiek, ja katru dienu mēs liedzam sev vakariņas? Pirmkārt, pastāv risks palēnināt (vai, kā saka fitnesa entuziasti, “nogalināt”) vielmaiņu. Tas nozīmē, ka organisms mazāk enerģijas patērēs bazālajam metabolismam (kaloriju apjoms, kuru ķermenis patērē miera stāvoklī), un zaudēt svaru būs daudz grūtāk, toties svara pieaugums būs garantēts.

Pārēsties uz nakti tiešām nav vērts. Naktī, visas organisma sistēmas atpūšas un atjaunojas, un gremošanas sistēma nav izņēmums. Turklāt pilns kuņģis miega laikā var radīt diskomfortu tieši fiziskā izteiksmē.

Visprātīgākā taktika – pagatavot sev ne pārāk smagas vakariņas 2-3 stundas pirms gulētiešanas. Tādējādi, mēs nebūsim izsalkušas, bet arī nepārslogosim gremošanas sistēmu. Vakariņās vēlams izvēlēties viegli sagremojamas olbaltumvielas (zivis vai vistas gaļu), lēnos ogļhidrātus (graudaugus, putraimus un cieti nesaturošos dārzeņus), bet no cukura un ātrajiem ogļhidrātiem gan būtu jāatsakās, jo insulīna lēkāšana naktī mums nemaz nav vajadzīga, jo tieši tas var provocēt un izraisīt svara pieaugumu.

Turklāt, ir jēga sekot arī savām izjūtām un regulēt ēdienkarti saskaņā ar tām. Ja tev ir vēlēšanās iet gulēt uzreiz pēc vakariņām – dari to, jo tu taču vienalga iztērēsi šīs kalorijas rītdienas pastaigā, vai ne? Laba un pareiza svara uzturēšanas sistēma neietver sevī ciešanas. Veikt varoņdarbus, sakopojot visu savu gribasspēku, cilvēks spēj nedēļu, labākajā gadījumā mēnesi. Toties mēreni un racionāli ēst, no tā nejūtot diskomfortu, būtu labi visa mūža garumā.

Lai katru dienu ēstu vieglas un veselīgas vakariņas, nevis ātrumā vārītu kārtējo pelmeņu porciju, ieteicams mājā turēt to produktu krājumu, no kuriem darba dienās var gatavot vakariņas burtiski 15-20 minūšu laikā, un regulāri iegādāties trūkstošos. Jā, izrādās, ka 15-20 minūtēs var pagatavot ne tikai fast-food produktus. Garās un sarežģītās receptes ir labāk atlikt nedēļas nogalei.

Šis krājums varētu ietvert, piemēram, šos produktus:

Putraimi: rīsi (labāk brūnie, neslīpētie), griķi, kuskuss, kvinoja, bulgurs, griķu un rīsu pārslas.

Pākšaugi: dažādu veidu lēcas, konservētas pupas, zirņi.

Dārzeņi: sezonālie (salātu lapas, gurķi, tomāti, kabači, kāposti) vasarā, sasaldētie (brokoļi, zirņi, puķu kāposti) ziemā.

Gaļas produkti: vistas, tītara gaļa, zivs, jūras produkti. Ja gaļa tiek sasaldēta, to var safasēt nelielās, ērtās porcijās, bet no rīta vakaram vajadzīgo porciju izņemt no saldētavas un ielikt ledusskapī.

Garšvielas un mērces: sāls, pipari, paprika, čili, augu eļļa, vīna etiķis, sojas mērce, sīpoli un ķiploki.

atro_vakarinu_receptes

Un nobeigumā 3 ātri pagatavojamu un veselīgu vakariņu receptes:

Vista ar pupiņām un salātiem

2 vistas krūtiņas

1 bundža balto konservēto pupiņu

1/ sīpols

1 ķiploka daiviņa

Eļļa cepšanai

2 salātu lapu saujas

2 nelieli tomāti

Zaļumi, ja ir velēšanās.

Vistu jāsagriež mazos gabaliņos, sīpolu un ķiploku jāsasmalcina. Uz pannas jāsakarsē eļļa, ātri jāapcep sīpols un ķiploks. Pievieno vistas gabaliņus un pupiņas (iepriekš nolejot šķidrumu), 5-7 min. maisot jāgatavo uz lēnas uguns, kamēr vista ir gatava. Pieber sāli un piparus. Uz šķīvja saliekam salātu lapas, sagrieztus tomātus un pār tiem vistu un pupiņas. Visam pāri jāpārber sasmalcināti zaļumi.

Nūdeles ar jūras veltēm

200 g jūras veltes (tas var būt maisījums vai tikai garneles)

100 grami rīsu nūdeles

daiviņa ķiploka

čili pulveris

1 burkāns

1 saldā paprika

cepamā eļļa

sojas mērce pēc garšas

Smalki sakapāt ķiplokus, burkānus un papriku. Uzkarsēt pannu, ieziest ar eļļu un 1-2 min. apcept ķiplokus, burkānus un papriku – tā, lai dārzeņi paliek kraukšķīgi. Pievienot jūras produktus un turpināt apcept uz straujas uguns vēl 3-5 minūtes. Pirms noņemšanas no uguns, pievieno čili šķipsniņu un sojas mērci. Rīsu nūdeles vāra verdošā ūdenī 5 minūtes, nolej caurdurī un ātri izskalo ar karstu ūdeni. Nūdeles jāpārliek pannā pie jūras veltēm un jākarsē mērcē 1 minūti.

Salāti ar lēcām

150 gr. melnās “Beluga” šķirnes lēcas

liels pētersīļu pušķis

4 tomāti

½ sīpols

½ citrona

ēdamkarote olīveļļas

Lēcas pārlej ar aukstu ūdeni (ūdenim pēc apjoma jābūt 2x vairāk), pievienot šķipsniņu sāls un likt vārīties uz nelielas uguns. Kamēr lēcas vārās, smalki sasmalcināt sīpolu, pētersīļus un tomātus. Sagatavot mērci no olīveļļas, citrona sulas, sāls, pipariem un paprikas. Gatavās lēcas sajauc ar sasmalcinātajiem dārzeņiem un pētersīļiem, pārlej ar mērci un ļauj dažas minūtes ievilkties.

Uz tikšanos tepatās,

Aija

Interesanti raksti :

  • Šodiena ir tā diena, kas pieder mums, kad vēlos no sirds sveikt mūs visas kopā un katru atsevišķi! Gan māmiņas, gan vecmāmiņas, gan tās, kurām ...

  • 1 glāze baltās pupiņas 500 g cūkas ribiņas 4 kartupeļi 1 burkāns 1 sīpols sāls malti melnie pipari Gatavošana: Pupiņas vakarā iemērc auk ...

  • Nepieciešams: 2-3 burkāni 1 liels sīpols kartupeļi dilles Frikadelēm: maltā gaļa, sāls, malti melnie pipari, sīpols, garšvielas. Gat ...

  •   Šī multfilma ir balstīta uz seno stāstu par badu un par viens otra atbalstu. Tā māca mūs, ka tad, kad mēs cīnāmies, lai pabarotu tikai s ...

  •   Šodien pastāstīšu, kā mājās pagatavot veselīgu sauso gaļas buljonu granulās, ko bieži izmantoju savās receptēs un ēdiena garšas uzlaboša ...

 

Tags: , , ,

Ko citi saka:

Esi pirmais un pasaki kaut ko!
  • Pievieno savu atbildi
     
    Your gravatar
    Es
     
     
     

     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata