14 ieradumi, kuru dēļ vienmēr jūtamies nogurušas -1.daļa

sievietes_nogurumsMiega trūkums nav vienīgā lieta, kas izsūc mūsu dzīves enerģiju. Arī dažādi sīkumi, kurus mēs darām (vai arī nedarām) spēj mūs novājināt gan garīgi, gan fiziski.

Eksperti ir noteikuši visizplatītākos mūsu pašu sliktos ieradumus, kas liek mums justies nogurušiem, un dalās ar vienkāršiem sadzīviskiem paņēmieniem, lai palīdzētu mums atgūt vingrumu un viegluma sajūtu.

1.Izlaižam treniņu, kad jūtamies nogurušas.

Daudzi cilvēki kļūdaini uzskata, ka izlaižot treniņu vai fiziskas nodarbības, viņi var ietaupīt spēkus. Bet faktiski viss ir pilnīgi pretēji – fiziskas nodarbības mūsu spēkus vairo.

Saskaņā ar pētījumu rezultātiem, kurus veica Džordžijas štata universitāte, cilvēki, kuriem ir mazkustīgs dzīvesveids, sāk justies daudz enerģiskāk jau 6 nedēļas vēlāk, kad sāk nodarboties ar sportu. Pie tam ir gana tikai ar trijām 20 minūšu nodarbībām nedēļā.

Fiziskas nodarbības vairo spēku un izturību, stimulē sirds darbību un veicina labāku organisma apgādi ar skābekli un barības vielām. Tāpēc nākamreiz, kad mums nebūs spēka, lai dotos uz sporta zāli vai rīta skrējienā, piespiedīsim sevi un iziesim kaut vai pastaigā – zinātnieki apgalvo, ka mēs to nenožēlosim.

2. Nelietojam pietiekami daudz šķidruma.

Saskaņā ar Teksasas štata dietologa Amy Goodson pētījumiem, pat neliela 2% dehidratācija izraisa ievērojamu enerģijas pazemināšanos. Šķidruma trūkums organismā samazina asins apjomu un padara to biezāku. Tā rezultātā,lai sūknētu asinis, sirdij jāpieliek vairāk pūļu un tāpēc tā sāk strādāt ar mazāku intensitāti, kā rezultātā palēninās skābekļa cirkulācija organismā. Kas, savukārt, rada nākamās un nākamās sekas…

3. Neuzņemam pietiekami daudz dzelzs.

Dzelzs deficīts mūs var padarīt gausākus, aizkaitināmākus, vājākus un nespējīgākus koncentrēties. “Kad muskuļi un šūnas saņem mazāk skābekļa, jūs ātri nogurstat,”- apgalvo dietologs Amy Goodson. Lai no tā izvairītos, kā arī samazinātu anēmijas risku, uzturā jāiekļauj pārtikas produkti, kas satur dzelzi – pupas, zaļo lapu dārzeņus, riekstus un zemesriekstu sviestu. Svarīgi ievērot: ja parādās dzelzs deficīta simptomi, noteikti jāgriežas pie ārsta, jo tās var būt citu slimību sekas.

4. Esam perfekcionistes.

“Nepārtraukta tiekšanās uz pilnību (kura, patiesībā, nav iespējama) liek tev strādāt ilgāk un cītīgāk, nekā tas ir nepieciešams,” – situāciju izklāsta Ņujorkas Universitātes Medicīnas Skolas psihiatrijas profesore Irene Levine. “Tu uzstādi sev nereālus mērķus, kurus ir ļoti sarežģīti vai pat neiespējami sasniegt, tāpēc nesaņem gandarījumu no sava padarītā darba.” Profesore Levine rekomendē darba laiku pie projektiem ierobežot un stingri sekot uzstādītajam grafikam. Pēc kāda laika tu pārliecināsies, ka liekais laiks, ko tu pavadīji darbā, tā kvalitāti nekādi nav ietekmējis.

5. No mušas uzpūšam ziloni.

Ja katru reizi, kad tavs priekšnieks tevi uzaicina uz neplānotu sanāksmi, tu gaidi atlaišanu, tad tev ir tendence visu dramatizēt un pastāvīgi gaidīt sliktāko. Saskaņā ar Irene Levine teikto, nemiera sajūta tevi burtiski paralizē un psiholoģiski novājina. Tāpēc, kad tu sevi pieķersi pie negatīvām domām nākamreiz, ievelc dziļu elpu, un pajautā sev, kāda ir varbūtība, ka tavas aizdomas par sliktāko var piepildīties. Pastaiga svaigā gaisā, meditācijas, vingrojumi un draudzīgs padoms, palīdzēs tev tikt galā ar pārdzīvojumiem un iemācīties skatīties uz lietām reālistiskāk.

6. Mēs nebrokastojam.

Ēdiens – tā ir mūsu organisma degviela. Kad mēs guļam, mūsu organisms turpina dedzināt dienas laikā iegūto enerģiju un tas ir nepieciešams asinsrites cirkulācijas uzturēšanai un skābekļa padevei.

Tāpēc no rīta mums ir „jāuzpildās”. Ja izlaidīsim brokastis, jutīsimies novājināti. Kā teica Amy Goodson: „Brokastošana ir dzirkstele, kas iekurina metabolismu”. Brokastīs profesors iesaka lietot graudaugu produktus, olbaltumvielas un veselīgos taukus. Tie var būt augļu smūziji ar vājpienu, auzu pārslu putra ar zemesriekstu sviestu, vai pilngraudu maize un jogurts.

7. Mēs ēdam fast-food un citu kaitīgu pārtiku.

Pārtikas produktiem, kas satur daudz cukura un vienkāršos ogļhidrātus, ir augsts glikēmiskais indekss, respektīvi – tie veicina strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. “Biežā cukura līmeņa lēkāšana var kļūt par noguruma cēloni,” – apgalvo profesors Goodson. Mēģini cukura līmeni asinīs kontrolēt, regulāri patērējot graudaugu un augu produktus.

Turpinājums sekos…

Uz tikšanos tepatās,

Aija

Interesanti raksti :

 

Tags: , , , ,

Ko citi saka:

Esi pirmais un pasaki kaut ko!
  • Pievieno savu atbildi
     
    Your gravatar
    Es
     
     
     

     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata