Ēdienkartē vistas gaļa

 

vistas_galaVistas gaļas labās un veselīgās īpašības būtiski ceļ šīs gaļas vērtību sieviešu un aktīva dzīvesveida piekritēju acīs.

Vistas gaļā – vismazāk tauku, bet visvairāk olbaltumvielu.

Šī gaļa ir ļoti laba tiem, kas ievēro diētu, jo tajā ir mazāk tauku nekā citās un tā satur līdz 25% vairāk olbaltumvielas. Savukārt, vismazāk holesterīns atrodas tieši vistas krūtiņā.

Vistas fileju (ne stilbiņus) iesaka uztura speciālisti, jo mūsdienu apstākļos audzējot vistas, kad tās tiek turētas ļoti mazos un šauros būros, barotas ar dažādiem ķīmiskiem augšanas hormoniem, šīs kaitīgās vielas vismazāk uzkrājas tieši krūtiņā. Kāpēc? Tādēļ, ka tā vistas ķermeņa daļa kustās vismazāk un līdz ar to, tajā asinsrite un lēnāka. Savukārt, spārniņi, kas intensīvi dienas laikā tiek plivināti, uzkrājas visvairāk šo kaitīgo ķīmisko savienojumu.

Dietologi atzinuši, ka tieši šī gaļa ir bagāts olbaltumvielu, minerālvielu un cilvēka organismam nepieciešamo tauku avots. Tai ir augsta uzturvērtība, bet zems kaloriju daudzums. Pateicoties tās veselīgumam un diētiskumam, vistas gaļa kļuvusi par vienu no iecienītāko pārtikas produktu visā pasaulē.

 

Ēdam vistu BEZ ādas.

Noteikti jāpiemin tas, ka vistu ieteicams ēst bez ādas, jo tieši tā ir vistreknākā un bagātākā ar taukiem un holesterīnu. Tādēļ, ja izvēlies ēst stilbiņus vai spārniņus, grilētus vai žāvētus, noteikti vispirms noņem ādu.

Ēdot vistu uzlabosies atmiņa un samazināsies risks

saslimt ar Alcheimera slimību.

Pēc ASV zinātnieku pētījumiem, Čikāgas veselības institūtā ir konstatēts, ka vistas gaļā esošā viela Niacīns (B3 grupas vitamīns), samazina risku saslimt ar Alcheimera slimību. Tāpēc to iesaka lietot visiem gada gājuma cilvēkiem. Un kā vēl viens papildus bonuss šai gaļai ir tāds, ka to var pagatavot daudz un dažādos veidos. Vārīta, cepta, grilēta, mērcē, kotletēs, karbonādē, sautējumā, tieši tā – kā tev garšo.

 

Vitamīni un minerālvielas.

Gaļas veselīgumu nosaka pēc tajā esošo nepiesātināto taukskābju satura. Vistas gaļāvistas_gala (2) atrodas daudzas svarīgas minerālvielas: kālijs – veicina šķidruma apriti organismā, fosfors un kalcijs – stiprina kaulus, matus, zobus, nagus un iekšējos orgānus, kā arī dzelzs, mangāns, kobalts, cinks u.c.

Arī vitamīni atrodas šajā tik populārajā gaļā. A, PP un B grupas vitamīni, kas veicina smadzeņu darbību un dod organismam enerģiju. Pateicoties tās vieglajai struktūrai, to var ātri pagatavot un tā viegli sagremojas. Tādēļ vistas gaļu bieži iesaka slimniekiem un cilvēkiem ar vārgu gremošanas sistēmu.

 

Par gatavošanu.

Kā jau minēju vistas gaļu var pagatavot ļoti daudzos veidos. Apskatīsim veselīgākos pagatavošanas veidus un dosim dažus padomus, ko ir vērts ņemt vērā.

Visveselīgāk vistas gaļu ir gatavot vokpannā kopā ar dārzeņiem, vārot to, vai sautējot. Kopā ar dārzeņiem tā būs sulīgāka, un nebūs jāpievieno eļļa vai citas taukvielas. Savukārt, vārot to var izmantot aukstu dažādos salātos, vai ēst tāpat. Dietologi iesaka mājās pašiem gatavot arī vistu. Noteikti vajadzētu izvairīties no vistas ruletēm un sāļajiem šķiņķiem, jo tajos no vistas gaļas labajām īpašībām ir palicis pavisam maz.

Ieteikumi:

  • Lai, gatavojot, maksimāli saglabātu esošās olbaltumvielas (olbaltumvielas gan nemazināsies) vitamīnus un minerālvielas, nedrīkst ūdenī skalot jau sasmalcinātu gaļu.
  • Nav ieteicams vistu ilgstoši turēt ūdenī.
  • Vārot vistu, to ieteicams likt verdošā ūdenī.

Apskatīsim kādas galvenās atšķirības ir starp mājās audzētām vistām un putnu fabrikās audzētām.

Mājas vista

Putnu fabrikas vista

*Dabā atrodamā pārtika, graudi

*Mierīga augšanas vide

*Netiek veiktas papildus procedūras (knābju, spārnu, nagu griešana…)

*Modificētā pārtika

*Stresaina augšanas vide

*Tiek veiktas papildus procedūras

Augstāk minētās atšķirības būtiski ietekmē vistas attīstību, augšanu un līdz ar to arī veselības stāvokli. Un mēs neviens taču negribētu ēst slima putna gaļu. Taču, veikalā esošā vistas gaļa, pārsvarā, tiek piegādāta no putnu fabrikām, kur vistas aug diezgan baisos apstākļos. Tās tiek barotas ar modificēto pārtiku, lai tās ātrāk uzaudzētu muskuļu masu, un dētu, normālos apstākļos, nepieņemami daudz olu. Tas viss ietekmē veselību un rada daudzas problēmas un slimības vistu organismos. Tādēļ veselīgāk būtu ēst mājas apstākļos augušas vistas, taču to gaļa ir krietni dārgāka.

Vistas gaļa ieteicama visiem gaļēdājiem, it īpaši tiem, kas vēlas nomest lieko svaru. Ja runājam par vistas gaļas daļām, tad visas ir vērtīgas, vienīgi krūts daļa ir liesāka, tauki pārsvarā atrodas zemādā, tādēļ noteikti vajadzētu izvairīties no ādas ēšanas.

vistas_galas_ediensGatavojot vistu jāatceras, ka labāk to ēst vārītu vai tvaicētu, bet ja vēlaties ceptu vistu, tad sekojiet līdzi, lai tā netiktu pārcepta. Tagad populāri ir gatavot vistu cepeškrāsnī, folijā, maisiņos un tamlīdzīgi, kas noteikti ir veselīgāk, nekā cepot uz pannas.

No vistas gaļas vajadzētu izvairīties tiem, kuriem ir individuāla nepanesamība vai alerģija. Ja ir podagra, vajadzētu vistas gaļu lietot ierobežoti, jo gaļa satur purīnvielas.

Jāatzīst, ka šis ir viens no visvērtīgākajiem un veselīgākajiem pārtikas produktiem, taču der atcerēties, ka dažādība un sabalansēta ēdienkarte ir tikpat svarīga, kā produkti, ko lietojam. Tādēļ, vistas gaļu nevajadzētu visu laiku ēst vienādi pagatavotu.

Uz tikšanos tepatās,

Maija

Interesanti raksti :

  • Ir iestājies pikniku un gaļas cepšanas laiks un visos Latvijas stūrīšos, dārzos un kempingos  brīvdienās  kūpēs un smaržos “nacionālais ...

  •   Vasaras Saulgrieži sagaidīti, Jāņi nolīgoti, jāņu bērni aizbraukuši. Kas atliek? Jākārto māja, jāatvadās no svētku pušķojuma, greznojuma. ...

  • Dārzā darbu pašlaik tik daudz, ka nevar paspēt visus apdarīt : Mulčē; Veido savu viršu dobi; Ieziemo ūdensaugus; Gatavo smilts ...

  •   Vasaras puķes jau sals ‘’nokodis’’, ziemcietes jau būtu laiks nogriezt, pabarot ar rudens mēslojumu un likt gulēt. BET – kur tad ņemt ko ...

  •   Gribu šodien pastāstīt par „šķīvja likumu”. Izrādās, ka šis likums tika izgudrots jau pirms 30-35 gadiem un tā autori ir somi. Viņi gribēj ...

 

Tags: , ,

Atbildes pavisam: 1

Man ir ko teikt »

 
  • Kristīne

    jauka jau tāda mājas vista. Mums pašiem ir. Tikai veikala vista jau noplūktā veidā ir, bet mājas vistai vēl spalvas klāt…Nevaru nekādīgi saņemties, lai tikko kautai vistai spalvas plūktu. Pērkam veikala vistas.

     
     
     
  • Pievieno savu atbildi
     
    Your gravatar
    Es
     
     
     

     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata