Ķirbis un tā vērtīgās īpašības

ķirbisŠobrīd ļoti daudzas latviešu virtuves rotā dzelteni milzeņi – ķirbji. Tie ir visur – gan uz skapjiem, gan zem galdiem… Ir ķirbju laiks.

Mēs esam iecienījuši ķirbjus to neatkārtojamās garšas un vērtības dēļ un visbiežāk saimnieces gatavo ķirbja ēdienus, sacepumus, aizmirstot , ka visvērtīgākā ir ķirbja sula…

Ķirbja mīkstā daļa satur bērnu augšanai tik svarīgo vitamīnu D, bet ķirbī esošās šķiedrvielas viegli uzņem pat slims organisms.

Šodien aplūkosim to, kā un kad ķirbi vai tā sula būtu jālieto noteikti un kā to izdarīt vislabāk un vispareizāk.

Ķirbja ārstnieciskās īpašības:

  • Aterosklerozes gadījumos ķirbi jāiekļauj savā ēdienkartē cik vien var biežāk.
  • Ēd ķirbi, ja tev jāuzlabo urīna kvalitāte un jāizslēdz no tā proteīni.
  • Lielais vitamīna A daudzums ķirbja mīkstajā daļā dara šo dārzeni par neaizvietojamu gadījumos, ja ir jāmazina kuņģa iekaisuma procesi. Tāpēc izmanto ķirbi gastrīta ārstēšanā.
  • Savu „darbu” ķirbis veic arī gadījumos, ja sāp zobi. Svaigi spiesta ķirbja sula jālieto pa 4-5 pilieni, iepilinot to nāsīs – tas nomierinās sāpi. Ik dienu izdzer 500 -600 gr sulas. Tas nepieciešamā daudzumā bagātinās tavu organismu ar fluorīdu, tādejādi palīdzot novērst kariesu.
  • Ķirbja sula ir lielisks palīgs žults un nierakmeņu šķīdināšanai un izvadīšanai no organisma. Šim nolūkam būs pietiekoši, ja tu ilgu laiku tukšā dūšā dzersi vienu glāzi ķirbja sulas dienā.
  • Ja ķirbju sulu lietosi regulāri, tu uz visiem laikiem aizmirsīsi par vēdera aizcietējuma problēmām un dabiskā ceļā dziedēsi savu iekaisušo zarnu traktu.
  • Smadzeņu darbību ļoti spēcīgi uzlabo ķirbju ievārījums. Vēl lielāks efekts būs, ja ievārījums tiek gatavots izmantojot medu.
  • Urīnceļu iekaisuma gadījumos ieteicams pagatavot ķirbju un kaņepju sēklu masu. Tiek ņemta viena glāze labi izkaltētu ķirbju sēklu, viena glāze samaltu kaņepju sēklu un to visu pārlej ar trīs glāzēm verdoša ūdens. Iegūto dozu ir jāizdzer vienas dienas laikā.
  • Īpaši vērtīga ķirbju sula ir gadījumos, ja ir nieru un aknu problēmas.

Ja tu šobrīd esi tievēšanas procesā, tad tavā ēdienkartē ķirbju sulai ir jābūt noteikti. Nav jāņem saldās šķirnes, jo tu pievienosi arī burkānu sulu:ķirbja sula un receptes

¾ glāze ķirbja sula + ¼ glāze burkānu sula = 1 glāze (diennakts norma), kas jāizdzer no rīta, pirms brokastīm. Sulas pagatavošana neaizņems ilgu laiku, ja 3-4 dienas iepriekš dārzeņus notīrīsi un sagriezīsi gabaliņos.

Mīkstumu, kas paliek pēc sulas iegūšanas neizmet. To vari izmantot plāceņu vai sacepumu pagatavošanai.

Ķirbja sulu noteikti var pagatavot arī kombinācijā ar ābolu sulu. Šāds kokteilis ļoti labi stiprinās imūno sistēmu un sniegs organismam veselu enerģijas devu.

Ievēro: šo sulu ir jāizdzer uzreiz pēc pagatavošanas, jo kontaktā ar skābekli tā zaudē savu vērtību.

Ķirbju sula satur saharozi, pektīnu, kāliju, kalciju, magniju, dzelzi, varu un kobaltu. Sulā ir vērtīgie C, B1, B2, B6, E vitamīni un beta-karotīns.

Ķirbja sula jālieto ir jebkurā gadījumā, pat, ja tev liekas, ka esi vesela un moža, jo no bērnības katrs zina, ka sulas ir brīnišķīgs vitamīnu avots un tās ir ļoti svarīgas tavas veselības uzturēšanai. Neatkarīgi no tā vai šobrīd jūties vārga, moža, vai ir vasara vai ziema.

Lai labi garšo!

Uz tikšanos tepatās,

Aija

Interesanti raksti :

  • Visas sastāvdaļas šai zupā lieku pēc sajūtām un vēlēšanās. Pēc pirmās reizes tu jau sapratīsi vai kāda no komponentiem bija  par maz , par daudz v ...

  • Visiem ir zināms, ka svaigi spiestas sulas ir ne tikai garšīgas, bet arī veselīgs slāpju remdēšanas veids. Bet ir jāzina arī tas, ka šis brīnums ...

  • Ja gatavojot ķirbju ēdienus, tu līdz šim sēkliņas meti laukā, tad noteikti šo paradumu mainīsi, kad uzzināsi cik vērtīgas tās ir. Ķirbju sēklas ir ...

  • Interesanti, ka senie persieši bietes uzskatīja par nesaticības, nesaskaņas un tenku simbolu. Ja kāds vēlējās ieriebt pretiniekam, šo dārzeni slep ...

  • Šoreiz  bez vārdiem un liekvārdības.   Neatkarīgi no tā vai tu esi māte vai meita,  vai tev šobrīd  25, 40 vai 65, ziema aiz l ...

 

Tags: , , ,

Atbildes pavisam: 3

Man ir ko teikt »

 
  • Mana

    kam mums vispār medicīna, ja ir ķirbji! (sarkasms…)

     
     
     
  • Jānis

    Mums patiešām daudzos gadījumos medicīna nav nepieciešama, ja vien mēs domātu ar galvu 😉

     
     
     
  • Anna

    Labs labu nemaitā. Labi, ja ir laba veselība, bet ķirbji arī labai veselībai nekaitēs, tikai stiprinās arī mūsu tik daudzo līdzcilvēku vājo psihi un uzlabos arī kādam omu. Nav tak izslēgts, vai ne ?

     
     
     
  • Pievieno savu atbildi
     
    Your gravatar
    Es
     
     
     

     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata