Auzu pārslas, to vērtība un receptes

auzu pārslas (2)Mārketinga aģentūras Mintel speciālisti apgalvo, ka pēdējo piecu gadu laikā auzu pārslu pārdošanas apjomi ir kļuvuši 5 x lielāki. Viens no šādas popularitātes iemesliem ir auzu pārslu vērtība.

„Šis produkts ir populārs tāpēc, ka ir vienkārši pagatavojams un īpaši vērtīgs cilvēka veselībai” – tā auzu pārslas raksturo Mintel kompānijas vecākā analītiķe Julie Sloan.

Auzu pārslu vērtība

Herkuless satur augu lipekli, cieti, vitamīnus un mikroelementus, kas cilvēka ēdienkartei šo produktu padara par neaizstājamu. Pagatavotā biezputrā esošās pārtikas šķiedrvielas veic organisma „ģenerālo tīrīšanu”, izvada šlakvielas (pareizāk sārņus) un absorbē kaitīgās vielas.

Herkuless ir ne tikai garlaicīga biezputra. Ir ļoti daudz garšīgu, ātri pagatavojamu un interesantu veidu kā auzu pārslas iekļaut diētā. Herkulesu var izmantot ļoti dažādi, tas ir ļoti vērtīgs un barojošs. Šis ir viens no 14 produktiem, kurš var ievērojami atveseļot un pagarināt cilvēka mūžu.

Ko satur auzu pārslasauzu pārslas

Tāpat kā citi graudaugi, herkuless galvenokārt sastāv no ogļhidrātu kompleksa, kas ir ļoti vērtīgs spēka uzturēšanai visas dienas garumā. Par cik tas satur glukānu (viela, kas samazina kaitīgā holesterīna saturu asinīs), regulāra herkulesa lietošana palīdz samazināt sirds slimību riska iespējamību.

Vēl viens dietologu sajūsmas iemesls ir tas, ka zemā glikēmiskā indeksa dēļ (GI), herkuless palīdz uzturēt stabilu cukura līmeni asinīs. Daudzi mūsdienu pārtikas speciālisti uzskata, ka visvērtīgākā diēta ir tā, kas ir bāzēta uz produktiem ar zemu GI.

Cik daudz

Tikai 2 ēdamkarotes dienā jau palīdz samazināt holesterīna līmeni.

Vitamīni

Herkuless satur nelielu glutēna daudzumu, bet daudzi, kas slimo ar celiakiju ļoti labi pacieš herkulesu. Lai pārliecinātos vai būs reakcija, dietologi iesaka vispirms diētā ietvert nedaudz herkulesa, burtiski 50 gramus dienā. Ja šaubāties, noteikti pirms tam kontaktējieties ar savu ārstu.

Auzu pārslas – tie ir ogļhidrāti, kas organismā pārtop par glikozi, uztur tā enerģijas līmeni, bet dara to lēnām un pakāpeniski. Auzu biezputrā ir daudz vitamīna B6, kurš veicina serotonīna izstrādi smadzenēs. Izplatoties pa visu ķermeni, serotonīns izplata tādu kā „kaifu” un cilvēks jūtas labi! Auzu pārslas satur arī vitamīnu E, kas organismu aizsargā no brīvajiem radikāļiem. Herkulesā ir arī cinks un mangāns. Tas viss ir ļoti vērtīgs kauliem, imūnai sistēmai un organismam kopumā.

Ietvert ēdienkartē herkulesu nepieciešams regulāri, nevis šad tad. Vislabākie rezultāti ir tad, ja auzu pārslu biezputru ēd no rītiem, tukšā dūšā. Īpaši sievietēm tiek ieteikts jaunu dienu sākt ar auzu pārslu biezputru.

Kā pagatavot auzu pārslas

Pagatavošanas recepšu ir daudz. Bet visvienkāršākajai tu patērēsi tikai 35 sekundes: 10 sek. – lai iebērtu sasmalcinātas auzu pārslas bļodiņā, 20 sek. – lai uzsildītu pienu un to pārlietu pārslām un 5 sek. – putras samaisīšanai. Brokastis gatavas!

Veselas auzas ir jāvāra 20 minūtes, bet auzu pārslas ne mazāk par 5-7 minūtēm. Daudzi auzas sasmalcina kafijas dzirnaviņās vai ar miksera palīdzību. Tādā veidā šī procesa veikšanai netiek pielietota termiska apstrāde un, līdz ar to, vairāk tiek saglabātas vērtīgās vielas.

auzu parslu musli (2)Starp citu, ja tava apetīte ir tik laba, ka to auzu pārslas mazināt nespēj, ieteicams pēc 3 ēdamkarotēm auzu pārslu putras apēst iemīļotās brokastis, kurās var būt jebkas: gaļa, desa, olas, maize utt. Kaitīguma organismam nebūs, jo auzu pārslu putra ir kā „starplika” – nokļuvusi tavā kuņģī, tā satur vielas, kas neļauj holesterīnam nokļūt asinīs pilnībā. Vēl vairāk – pēc 10 dienu auzu pārslu lietošanas kūres, holesterīna līmenis normalizēsies.

Pārtikas industrija mūsdienās piedāvā visdažādākos auzu pārslu musli variantus: ar riekstiem, ogām, banāniem un āboliem, ar medu un burkāniem. Nav obligāti jāiegādājas šāds musli. Ir vērts pacensties pagatavot savu. Pafantazē!

Blīvi aizveramā stikla litra burkā ieber samaltas auzu pārslas. Pēc konsistences tām jābūt kā kafijai, kuru mēs lietojam kafijas aparātā. Vari iegādāties ātri pagatavojamās auzu pārslas. Un tad sāc fantazēt… Gatavai biezputrai var pievienot iemīļotā ievārījuma karotīti, rīvētu ābolu vai bumbieri, sagrieztu gabaliņos banānu, pusi apelsīna vai citrona sulas, rīvētu burkānu, jebkuru ogu sauju… Un, ja putrai pievienot uzputotu saldo krējumu vai medu? Lai gan, mūsdienu dietologi, tomēr, nerekomendē sajaukt dažādus augļus, bet katru dienu putrai izvēlēties kādu vienu.

Ilgu laiku līdz musli izgudrošanai sieviešu vidū bija populāri franču skaistuma salāti. Savu aktualitāti tie nav zaudējuši arī šodien. To pamats tiek sagatavots jau vakarā: trīs ēdamkarotes auzu pārslu pārliet ar glāzi piena (istabas temp.). Ja ir vēlēšanās, to vari aizvietot ar kefīru vai vārītu ūdeni. No rīta, pirms lietošanas, pievieno karotīti medus, rīvētu ābolu (vai sauju ogu) un vienu ēdamkaroti riekstu vai kādu sēkliņu. Tā ir pilna vitamīnu dienas deva.

Kā pagatavot garšīgu un vērtīgu auzu pārslu putru ar āboliem un dzērvenēm? Tev tā noteikti garšos!

Sastāvs:

Auzu pārslas 1 glāze, piens – 1 glāze, ūdens – 0.5 glāze, dzērvenes – 1 glāze, āboli – 2 gab., brūnais cukurs – ½ glāze, pekanrieksti – ½ glāze, sviests – 50 grami.

Pagatavošana: auzu pārslu biezputra (4)

1 solis. Ābolus notīrīt no miziņas un sagriezt kubiciņos, pievienot dzērvenes un cukuru. Visu labi samaisīt.

2 solis. Sajaukt herkulesu, pienu un ūdeni. Vārīt uz lēnas uguns, maisot un 20 min. Beigās pievienot ābolu-dzērveņu masu un vel pavārīt 5 min. Pievienot sviestu un riekstus. Kastrolīti ietīt dvielī un paturēt vēl 5 min.

Labu apetīti!

Uz tikšanos tepatās,

Aija

Interesanti raksti :

  • Mēs visas zinām, ka veselīgas brokastis mūsu un mūsu mājinieku veselībai ir ļoti svarīgas...Bet, kad nesaprotamā ātrumā ir paskrējušas ilgi gaidīt ...

  • Žurnāls Forbes ir publicējis 2010.gada visaugstāk apmaksāto Holivudas aktrišu sarakstu un pārsvaru gūst „labākā vecuma” pārstāves! Sandra Bullo ...

  • Šoreiz  bez vārdiem un liekvārdības.   Neatkarīgi no tā vai tu esi māte vai meita,  vai tev šobrīd  25, 40 vai 65, ziema aiz l ...

  • Šodiena ir tā diena, kas pieder mums, kad vēlos no sirds sveikt mūs visas kopā un katru atsevišķi! Gan māmiņas, gan vecmāmiņas, gan tās, kurām ...

  • Ingvers ir labs palīgs cīņā ar saaukstēšanās simptomiem. Ingvera tēja nu jau ir pazīstama gandrīz katrā mājā – citā tā ir iecienīta vairāk, citā m ...

 

Tags: , , , , , ,

Ko citi saka:

Esi pirmais un pasaki kaut ko!
  • Pievieno savu atbildi
     
    Your gravatar
    Es
     
     
     

     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata