Smūtiji – brīnišķīgie rīta kokteiļi

 

smutiju_receptesSavā iknedēļas rīta jaunumu vēstulē es jau apsolīju, ka padalīšos mūsu blogā ar dažām savu ik rīta kokteiļu jeb smūtiju receptēm un pastāstīšu par to, kas tas tāds par „brīnumu” ir.

Nu jā….vārds, protams, ir angliskais (smothies) un pa tiešo latviskots. Varbūt var tam izdomāt citu vārdu, bet pagaidām šis gardums tiek saukts tā.

Tiešām, šis dzēriens kļūst arvien populārāks. Kas tas ir un kā to gatavo?

Smūtijs, tāpat kā daudz kas no mūsdienu cilvēka ēdienkartes, atnācis pie mums no Amerikas – tur to ļoti mīl jau sen: šis dzēriens ir izgudrots jau pagājušā gadsimta vidū. Arī pie mums kafejnīcu ēdienkartēs arvien biežāk var ieraudzīt vārdu „smūtijs”, bet ne visi vēl zina, kas tas tāds ir.

Smūtijs – tas ir blenderī sasmalcinātu augļu un/vai ogu vai dārzeņu, jogurta, piena vai sulas, medus, olu vai/un citu produktu kokteilis. Klasiskais amerikāņu smūtijs tiek gatavots ļoti vienkārši un ātri: augļi vai ogas ar blenderi tiek sasmalcinātas kopā ar ledu un šis kokteilis tiek pasniegts augstās glāzēs ar platāka diametra kokteiļa salmiņu.

Šodien pastāv milzīgs smūtiju recepšu daudzums un pie klasiskās receptes sāk pievienot saldo krējumu, saldējumu, pienu utt. Visus šī dzēriena paveidus šobrīd var iedalīt sekojoši:

  • ar pienu un piena produktiem (tie var būt sātīgi, viegli, saldi, neitrāli, netiek gatavoti, izmantojot ļoti skābus ingredientus),
  • atsvaidzinošie (gatavo bez cukura, sajaucot kopā saldos un skābos produktus),
  • sātīgie (ļoti biezi),
  • atvēsinošie (ar ledu).
  • dārzeņu (tiek pasniegti brokastīs, launagā vai kā ātrais pusdienu variants),
  • olu (ar olu baltumu vai ar visu olu),
  • deserta smūtiji (saldie, tiek pievienots medus vai cukurs, šokolāde utt.)

No bezgalīgā recepšu daudzuma ar laiku ir jāizvēlas savējie smūtiji. Bet,ja šo brīnišķīgo dzērienu gribēsi pagatavot pirmo reizi, es ieteikšu sekojošo – gatavo to no tām ogām, augļiem un dārzeņiem, kas tev garšo un nebaidies eksperimentēt un izmēģināt arvien kaut ko jaunu!

veseligi_kokteili

Tev garšo banāni un zemenes? Sajauc šos produktus, pievieno sasmalcinātu ledu, apelsīnu sulu, sablenderē un TAVS smūtijs ir gatavs!

Kas attiecas uz eksperimentiem, tad man tie tiešām ir iepatikušies. Jo nekad nebūtu domājusi, ka selerijas vai avokado šādā dzērienā būs tik gardi!

Es šo dzērienu gatavoju no rītiem – pēc tam, kad ir pavingrots, ieiets dušā, pēc īsām (nav pacietības) bet efektīvām skaistumkopšanas procedūrām, pēc dušas un pēc 2 glāzēm ūdens, kuras uzdzeru uz šobrīd lietojamiem uztura bagātinātājiem.

Bet tas noteikti ir ideāls variants arī launagam. Ja tev darba vietā ir neliela virtuvīte un līdzi paņemams neliels blenderis, tad noteikti šis ir ideāls variants launagam darbā. Varu saderēt, ka ar laiku smūtijus dzers visas tavas kolēģes un tā kļūs par interesantu, ātru launaga pārtraukuma tradīciju.

Lūk, dažas receptes, kuras es gatavoju pati:

Atsvaidzinošais launaga smūtijs

1 porcijai: 2 ēd. k. grieķu jogurta, 1 banāns, 150 – 200 ml apelsīnu sulas, sauja piparmētru lapu, divas saujas ogu – zemenes un upenes. Apelsīnu sulu sablenderē ar grieķu jogurtu, sagrieztu banānu, atkausētām vai svaigām ogām un piparmētru lapiņām.

Brokastu smūtijs

1 gl.piena

1 banāns

2 ēdamk.auzu pārslu

1 ēdamk. medus

Banānu notīri, sagriez gabaliņos un ieliec uz 30-60 min. saldētavā. Samet blenderī banāna gabaliņus, auzu pārslas, medu, pielej pienu. Un sablenderē.

smutijsĶirbju-banānu smūtijs

~10 cm garu ķirbja daivas gabalu (sagrieztus gabaliņus sautē pavisam nelielā ūdens daudzumā tik mīkstus, lai var viegli sablenderēt)

2 banāni (var ielikt sagrieztus gabaliņus uz apm.1 st. saldētavā)

2 ēdamk. auzu pārslas

1 tējk.medus

1,5 glāze piena

Visu kopā sablenderē.

Kakao-tofu siera smūtijs

1 banāns,

Mīksts tofu siers 1/2 glāze,

1/2 glāze piena,

1 ēdamk. kakao pulvera,

1 ēdamk. medus.

Notīri banānu, sagriez un ieliec uz ~1st. saldētavā. Blenderī sajauc sasaldētos banāna gabaliņus, sieru, pienu, kakao un medu.

zalais_smutijs_1

Veselīgais zaļais smūtijs

1 avokado

1 banāns

2 (vai 1 liels) selerijas kāti

1,5 gl.ūdens

Notīri, nomazgā utt. dārzeņus un augļus, sagriez, pieliec ūdeni un sablenderē. Šim smūtijam var piemest klāt arī nelielu sauju ķirbju vai citu sēkliņu.

Kā tu jau nojaut, variantu var būt jūūūūra. Nebaidies, eskperimentē! Tu vari izmantot arī biezpienu, kā jau minēju, sēklas (linsēklas, ķirbju sēklas utt.), droši liec avokado kopā ar apelsīnu un banānu, vari izmantot mango, kivi, ābolus un jebkuras ogas, kas vasaras gaitā ienākas dārzā vai mežā. Un neaizmirsti ogas un dārzeņus sasaldēt arī ziemas smūtijiem.

Lai garšo! Un, ja ir izmēģinātas vēl visādas-citādas receptes, padalies ar mums komentāros!

Uz tikšanos tepatās,

Aija

Interesanti raksti :

 

Tags: , , , ,

Atbildes pavisam: 4

Man ir ko teikt »

 
  • 1 banāns, 1 bumbiers, 1 rabarbers. Visu sablenderē.

     
     
     
    • Paldies, Lī! Ar rabarberiem neesmu mēģinājusi :) – skābuma nav par daudz?

       
  • aina

    Nedaudz kefīra, svaigs gurķis, nātru lapas, gārsa , ķiploks, kātu selerija 1kāts.
    Ķiploks piešķir sātīgumu un asumiņu , sablenderētās nātres mutē nedzeļ. Ja tādu uzlej vārītiem kartupeļiem un piekož ķilavu – tīri neko.

     
     
     
    • Dikti interesanta recepte! Paaaldies, Aina! :)

       
  • Leave a Reply to
     
    Your gravatar
    Es
     
     
     

     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata