Par vērtīgo un garšīgo ābolu
Tas ir tas auglis, kurš ir kļuvis par tik pierastu, ka mēs to vairs neuztveram kā kaut ko vērtīgu un, kad ienākam lielveikalā, tad starp krāsainajiem, kārdinošajiem augļu kalniem šo mēs gandrīz neievērojam. Bet, izrādās, ka veltīgi…
Patiesība ir tāda, ka šis smaržīgais, skaistais auglis uz mūsu galda ir tiesīgs ieņemt goda vietu katru dienu!
Ābols uz vakariņu galda
Angļiem ir teiciens: An Apple A Day Will Keep The Doctor Away. Viņi ir pārliecināti, ka vakariņās apēsts ābols dažreiz var aizstāt pat daktera vizīti. Āboli tiešām ir brīnišķīgi un arī ar to, ka tie ir ne tikai vērtīgi un satur maz kalorijas, bet arī ļoti viegli pieejami. Ar šo augli papildinot ikdienas ēdienkarti, tu ātri ievērosi rezultātus: uzlabosies ādas izskats, sāks “kust” liekie kilogrami, bet tu pati burtiski uzplauksi!
Necils auglis – liela vērtība
Ir sen jau zināms, ka āboli satur milzīgu minerālvielu un vitamīnu daudzumu. Pirmkārt, tas ir dzelzs, jods, šķiedrvielas, vitamīni A, B, C, G. Šobrīd, ziemas laikā šāds “atbalsts” organismam ir it īpaši nepieciešams. Šai sakarā līdera lomu ieņem `Antonovka` un Reinette Simirenko šķirnes, jo vērtīgās vielas tie spēj saglabāt visas ziemas garumā.
Ja ābolus ēdīsi katru dienu, normalizēsies asinsspiediens, sakārtosies limfātiskā sistēma, samazināsies sirds slimību risks. Divi āboli dienā ir ļoti laba aterosklerozes un infarkta profilakse: pektīns, kuru satur āboli, pazemina kaitīgā holesterīna līmeņa daudzumu asinīs.
Viegls detokss
Ne katram ir zināms, ka 1-2 āboli, kas ir apēsti 1-2 stundas pirms fiziskām nodarbībām, sniedz cilvēkam spēku un tai paša laika posmā palīdz izpildīt daudz lielāku vingrojumu skaitu. Un viss ir tikai tāpēc, ka āboli satur īpašu antioksidantu, kas uzlabo skābekļa vadāmību audos, kā rezultātā ievērojami paaugstinās kopējā organisma izturība.
Āboli palīdz tauku dedzināšanas procesā, vienlaicīgi veicot organisma detoksikāciju. Šiem augļiem piemīt vieglas urīndzenošas īpašības, bet tajos esošās šķiedrvielas ātri rada piesātinātības sajūtu. Lai atbrīvotos no neciešamajiem liekajiem kilogramiem un uzturētu vēlamo svaru, ir 2 x mēnesī sev jāsarīko tā saucamās “ābolu dienas”, apēdot 1.5-2 kg ābolu 5-6 piegājienos.
Pie tam šie augļi ir jāēd nenomizoti, jo visas vērtīgās vielas visvairāk ir sakoncentrētas tieši ābolu mizā.
Mūsu veselībai
-
Svaiga ābolu sula palēlina smadzeņu novecošanas procesus, tādejādi pasargājot no Alcheimera slimības rašanās iespējamības.
-
Šo augļu miziņa satur tādus vielu savienojumus, kas pasargā no vēža šūnu vairošanās resnajā zarnā, aknās un piena dziedzeros un arī no žultspūšļa akmeņu veidošanās.
Cilvēkiem, kas dienā apēd vismaz vienu ābolu, ir par 30% mazāka iespējamība saslimt ar 2. tipa cukura diabētu: šķīstošās šķiedrvielas samazina cukura līmeni asinīs.
-
Āboli ir ļoti vērtīgi arī zobiem: tie tos balina un spēcina.
-
Tikai āboli satur īpašu vielu, kas palielina kaulu blīvumu.
-
Ābolos esošās skābes palīdz sagremot taukus un olbaltumvielas.Tāpēc cepešu gaļu bieži vien gatavo ar āboliem, tādejādi kuņģim atvieglinot darbību.
5 interesanti fakti
1. Āboli ir visvairāk kultivētie augļi pasaulē: to ir apmēram 7500 šķirnes.
2. Ābolu dārzi aizņem gandrīz 5 milj. hektārus. Gandrīz katrs otrais augļu koks ir ābele.
3. Āboli tonizē daudz labāk nekā kafija: viens auglis spēj aizstāt 1 kafijas tasi.
4. Jo mazāks ābols, jo vairāk tas satur vitamīnus un mikroelementus.
5. 25% ābola masas ir gaiss. Tieši tāpēc āboli ūdenī neslīkst.
Uzmanīgi!
-
Ābolu atslodzes dienas – tas ir labi, bet ilgstoša monodiēta var veicināt kolīta rašanos vai saasināšanos.
-
Āboli nav ieteicami cilvēkiem, kas cieš no divpadsmitpirkstu zarnas iekaisuma.
Mēs ļoti bieži nemaz neievērojam vai nenojaušam (vai pat necenšamies to darīt), ka viss, lai uzturētu savu veselību un skaistumu, aug turpat pie mūsu kājām un lieveņa.
Uz tikšanos tepatās,
Aija
Interesanti raksti :
Dārzā darbu pašlaik tik daudz, ka nevar paspēt visus apdarīt : Mulčē; Veido savu viršu dobi; Ieziemo ūdensaugus; Gatavo smilts ...
Žurnāls Forbes ir publicējis 2010.gada visaugstāk apmaksāto Holivudas aktrišu sarakstu un pārsvaru gūst „labākā vecuma” pārstāves! Sandra Bullo ...
Šodiena ir tā diena, kas pieder mums, kad vēlos no sirds sveikt mūs visas kopā un katru atsevišķi! Gan māmiņas, gan vecmāmiņas, gan tās, kurām ...
Šoreiz bez vārdiem un liekvārdības. Neatkarīgi no tā vai tu esi māte vai meita, vai tev šobrīd 25, 40 vai 65, ziema aiz l ...
Veci ļaudis saka, ka ragavas taisa vasarā, bet ratus ziemā. Un tā ir balta patiesība! Arī gatavošanās nākamajam pavasarim notiek jau tagad, pašlai ...
Tags: āboli, augļi, augļu vērtība, diēta, mikroelementi, veselības profilakse, veselīgs uzturs, vitamīni
Ko citi saka: