Vienkāršā vistas zupa

Last modified on 2010-11-10 11:55:57 GMT. 4 comments. Top.

Ļoti vienkārši pagatavojama vistas zupa. To var vārīt samērā biezu, tad tā ir sātīga. Un, protams, tā ir ļoti, ļoti garšīga! Var teikt kā Mārtiņš Rītiņš – “kas var būt labāks par šo?” Pie tam, ja uzvāra lielo katlu, pietiek vairākām dienām. Tas ir piemēroti aizņemtiem cilvēkiem. Zupu var ēst 2-3 dienas, atliek tikai uzsildīt.

Triks ar dillēm – tās var kādu laiku labi uzglabāt aizvākotā burkā ledusskapī. Es, piemēram, sakapāju buntīti, ieberu dilles burkā, un, pēc vajadzības, pa karotei pievienoju zupai.

Pagatavošanas gaita:
1. Ielejam katlā ūdeni (aptuveni 1 litru), iemetam 1 veselu sīpolu, 3 ķiploka daiviņas, 5 veselus nemaltus melnos piparus, sāli nedaudz un 5 vistas stilbiņus. Vārām, līdz gaļa atdalās no kauliņiem nost un jūk ārā.

2. Kad gaļa ir novārījusies, atdalām to no kauliņa. Tad sagriežam gaļu smalki un apcepam uz pannas eļļā, pievienojot nedaudz sāli un piparus.

3. Nomizojam un sagriežam mazos kubiciņos kartupeļus.

4. Sarīvējam uz sakņu rīves burkānus un sagriežam smalki sīpolu. Burkānus un sīpolu apcepam eļļā maigi brūnus. Pievienojam garšvielas – sāli un piparus.

5. Ūdeni, kurā vārījām vistu stilbiņus, attīrām no sīpola, lauru lapām, pipariem un visa cita, lai buljons ir tīrs, un pielejam ūdeni.

6. Buljonā iemetam vārīties rīsus (vai var uzvārīt rīsu paciņu līdz tam, atsevišķi ) un vārām 10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Tad pievienojam kartupeļus un vārām 5 minūtes uz mazas uguns. Tad pievienojam apcepto vistas gaļu, apceptos burkānus un vienu vistas buljona kubiciņu, ja ir vēlme. Vārām, līdz kartupeļi un rīsi ir gatavi.

Papildus var iemest dilles, pētersīļus un citas svaigas garšvielas.

Man personīgi patīk, ka viss zupā ir smalki sagriezts, bet var arī vistu, burkānus likt lielos gabalos, nevis smalki visu rīvēt un griezt. Tā arī laiks ietaupās :)

Vēl ir garšīgi, ja rīsu vietā piemet smalkos makaronus, bet tad tikai obligāti jāliek kartupeļi pirmie vārīties, tad piemet makaronus.

Zupa izvārās ātri, vienīgi burkānu rīvēšana un kartupeļu tīrīšana aizņem laiku.

Labu apetīti!

Aija

Puķkāpostu, siera un sinepju zupa

Last modified on 2010-11-10 11:34:22 GMT. 0 comments. Top.

Tā ir zupa, kas domāta tiem, kam patīk krēmzupas.

Sviestu izkausē dziļā katlā. Tajā sautē sīpolus un ķiplokus. Citā katliņā vāri ziedkopās sadalītu puķkāpostu, kamēr mīksts. Sautētajiem sīpoliem un ķiplokiem pievieno lauru lapu, puķkāpostus, kubiņos sagrieztu kartupeli un pielej ūdeni. Uzvāri, pievieno sāli, turpini vārīt 15 min.

Noņem no uguns, izņem ārā lauru lapu un samal zupu blenderī. Samalto zupu ielej atpakaļ katlā, pievieno skābo krājumu, sinepes. Uzvāri, pievieno rīvēto sieru un maisi, līdz tas izkūst. Nogaršo. Ja nepieciešams, pievieno sāli un piparus. Lej zupu bļodiņās.

Dekorē ar grauzdiņiem un zaļumiem.

Ļoti garšīga un vienkārša!

Uz tikšanos pie nākamās receptes!

Aija

Pupiņu – gaļas zupa

Last modified on 2010-11-12 05:35:23 GMT. 0 comments. Top.

1 glāze baltās pupiņas
500 g cūkas ribiņas
4 kartupeļi
1 burkāns
1 sīpols
sāls
malti melnie pipari

Gatavošana:

Pupiņas vakarā iemērc aukstā ūdenī un atstāj uz nakti, lai piebriest. Nākošā dienā, gaļu sagriež gabaliņos liek katliņā, uzvāra un noputo. Pievieno sāli, pupiņas, uzliek vāku un vāra līdz gatavs.
Kartupeļus, burkānus un sīpolus sagriez gabaliņos. Pievieno zupai, kad pupiņas un gaļa gandrīz gatava. Vāra līdz gatavs, pēc garšas pievieno sāli un piparus. Ļoti vienkārša zupa, kuru, droši vien, var variēt ar dārzeņiem.

Labu apetīti!

Aija

Frikadeļu-dārzeņu zupa

Last modified on 2010-11-17 00:08:09 GMT. 0 comments. Top.

Nepieciešams:

2-3 burkāni

1 liels sīpols

kartupeļi

dilles

Frikadelēm: maltā gaļa, sāls, malti melnie pipari, sīpols, garšvielas.

Gatavošana: Bļodiņā samīcu malto gaļu, pievienoju drusciņ sāli, piparus, caur ķiplokspiedi izspiestu sīpolu, reizēm arī kādu gaļas garšvielu. Tad taisu mazas bumbiņas un kārtoju uz gaļas dēlīša. Tikmēr katlā vāru ūdeni ar buljona kubiciņu (var iztikt arī bez). Kad ūdens uzvārījies, metu iekšā frikadeles. Noputoju.

Tikmēr pannā drusku apcepu 2-3 sarīvētus burkānus un vienu lielu, sagrieztu sīpolu. Apcepu, lai zupai būtu labāka krāsa, bet pilnīgi mierīgi var arī necept.
To visu pievienoju klāt zupai. Mazlietiņ pavāru un beigās pieberu kubiciņos sagrieztus kartupeļus.
Pašās beigās pieberu kārtīgu sauju diļļu. Ziemā izmantoju ar sāli sastampātās dillītes, tāpēc pašai zupai sāli klāt vairs nelieku.
Vislabāk garšo frikadeļu zupa otrajā dienā. Tāpēc, bieži vien, vāru vienu dienu iepriekš, pašā vakarā, lai ir ēdama nākošajā dienā.
Labu apetīti!

Aija

Ķirbju biezeņzupa

Last modified on 2013-09-25 16:25:21 GMT. 0 comments. Top.

Visas sastāvdaļas šai zupā lieku pēc sajūtām un vēlēšanās. Pēc pirmās reizes tu jau sapratīsi vai kāda no komponentiem bija  par maz , par daudz vai viss bij pašā laikā.
Tev ir nepieciešams:
Ķirbis
Burkāni
Kartupeļi
Manna
Kārtainā gaļa (pavēdere)
Dažas ķiploka daiviņas
Sāls
Melnie pipari

Krējums
Pētersīļī, lociņi – respektīvi zaļumi
Baltmaizes grauzdiņi (var nebūt)

Nogriez no ķirbja palielu daivu, nomizo, atbrīvo no mīkstuma, sēklām un sagriez nelielos gabaliņos. Liec vidēja lieluma kastrolī vārīties ūdeni (tik daudz cik daudz vēlies zupu) un ieber iekšā sagriezto ķirbi.
Kamēr tas vārās, sarīvē skaidiņās 3-4 burkānus, ieber arī tos. Sagriez kubiciņos 3-4 kartupeļus. Uz beigām, kad ķirbis un burkāni drīz būs mīksti, pieber klāt kartupeļus. Sāls, pipari – pēc garšas. Kad dārzeņi ir mīksti, nedaudz atdzesē virumu aukstā ūdens peldē (lai viss notiku ātrāk). Un visu sablenderē. Ja jūti, ka zupa par biezu, pielej ūdeni. Un liec atkal uz uguns. Pirms zupa sāk atkal vārīties pavisam nedaudz pieber mannu, tik daudz, lai tas radītu nedaudz lielāku zupas biezumu.
Kamēr zupa vārās, sasmalcini gaļu nelielos kubiciņos un liec uz pannas apcepties. Pašās beigās pārber sarīvētu ķiploku un samaisi.
Kad zupa gatava, tai pieber klāt apceptos gaļas gabaliņus.
Var sagatavot arī baltmaizes grauzdiņus. Zupu pasniedz, ieliekot krējuma karoti un pārberot ar zaļumiem.
Zupa ir ļoti garšīga un gudri ir to pagatavot piektdienas vai sestdienas vakarā, lai pie plīts nav jāstāv nākamajā dienā. Gatavo vairāk, jo tā ātri pazudīs! :)
Labu apetīti!

Aija

Omletes zupa

Last modified on 2011-06-02 19:52:24 GMT. 0 comments. Top.

Šodien nejauši, kādā žurnālā “uzdūros” uz interesantu zupas recepti. Tā ir omletes  un vistas gaļas zupa. Par cik esmu ēdusi ļoti garšīgu omletes zupu ar frikadelēm, nodomāju, ka arī šis variants droši vien būs garšīgs. Nemaz nevilcinājos un šodien pat iegādājos visu, kas tai nepieciešams un pagatavoju.

Manai  meitai-padsmitniecei un vīram zupa ļoti garšoja! Un tas nozīmē, ka zupa patiesi laba. Laiku, ko aizņēma zupas pagatavošana gan neuzņēmu, bet par cik nekādi dārzeņi nav ne jāmizo, ne jāsmalcina, zupa gatavojās bez īpašas piepūles un apm. stundas laikā tā bija gatava.

Zemāk minētais produktu daudzums ir divām porcijām. Par cik mēs ēdāji esam 3, tad produktu apjomu praktiski dubultoju.

2 vistu stilbiņi

2 olas

50-100 grami smalko zupas makaronu (no cieto kviešu miltiem, kas nebriest)

Pētersīļi, garšvielas (universāls dārzeņu maisījums), sāls, pipari, lauru lapas, sīpoli, ķiploki.

Vistas stilbus pārlej ar 1 litru ūdens un vāra apmēram 30 minūtes. Sakuļ olas ar sāli un uz pannas izcep plānu omleti no abam pusēm. Ļauj atdzist un sagriez to tievos salmiņos.  Kad gaļa gatava, izņem no zupas, atdala no kauliem, sasmalcina gabaliņos, pievieno atpakaļ buljonam, pieber garšvielas, makaronus, sagriezto omleti un vāra.

Kad makaroni gatavi (apm. 5 min.), zupu noņem no uguns un pieber smalki sagrieztus pētersīļus.

Labu apetīti!

Uz tikšanos tepatās,

Aija

Biešu krēmzupa

Last modified on 2012-10-06 20:01:34 GMT. 0 comments. Top.

Kas jānopērk:

  • 5-6 vidēja lieluma bietes
  • 3-4 kartupeļi
  • Čilli pipari
  • 3-4 bumbieri
  • Dor blue siers
  • Salds krējums
  • Piens
  • Sausais dārzeņu buljons (kubiciņos)

Zupas pagatavošana:

Šodien šai sadaļai pievienoju vēl dikti gardu krēmzupu. Vispirms gribu teikt – esmu gatavojusi 2 reizes. Pirms divām dienām bija otrā reize. Bezgala garda un garšo pat bērniem un vīriešiem! Arī apbrīnojami pietiekoša sāta sajūta.

Un tā – vispirms novāru bietes. Pa to laiku kubiciņos sagriežu kartupeļus. Tos attiecībā pret bietēm ņemu apmēram 1:3. Kad bietes novārījušās, nosūcu, nomizoju un sagriežu gabaliņos. Ūdenī vārīties  lieku bietes, kartupeļus, pieberu sāli, piparus, čilli pipariņus – tie vajadzīgi, lai kopā ar biešu garšu radītu tādu maiguma+pavisam neliela asuma buķeti. Vārot pievienoju pabiezu citrona šķēli, ko pēc vārīšanās, pirms blenderēšanas, izņemu laukā.  Vāru, kamēr mīksti ir kartupeļi.

Gatavo virumu nedaudz auksta ūdens peldē atdzesēju un tad sablenderēju. Visu iegūto masu ieleju kastrolī atpakaļ, iemetu dārzeņu buljona kubiciņu, ja vajag sāli pieberu vēl klāt un atkal uzvāru. Vārīšanās laikā, maisot, pieleju klāt saldo krējumu un pienu tik daudz, lai konsistence būtu pietiekoši bieza un patīkama.

Kaut kurā brīdī sagriez kubiciņos bumbierus un sviesta&olīveļļas maisījumā karamelizē uz pannas un uz ātras uguns.

Zupu lej šķīvjos, iedrupini pa šķēlei Dor Blue sieru un pievieno klāt karamelizētos bumbierus. Klāt var pasniegt sausas galetes vai grauzdētu maizīti.

Šo krēmzupu iesaku izmēģināt noteikti!

Lai garšo!

Aija

 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata