Dzeltenās tējas noslēpums
Mēs visi zinām vai arī esam dzirdējuši par dažādām tējas šķirnēm. Gan par melno, gan zaļo, karkādes un balto tēju.
Bet dzeltenās tējas šķirne diezgan ilgu laiku bija mums nezināma un nedzirdēta un, droši vien, ne visas par tādu esam dzirdējušas joprojām.
Visā Ķīnas un Rietumu pasaules attiecību vēstures laikā dzeltenā tēja bija viena no apsargātākajiem šīs Ķīnas valsts dārgumiem. Dzeltenās tējas ir elitāras un dārgas tējas, kuras līdz pat 20.gadsimta sākumam no Ķīnas eksportēt bija aizliegts (liegumu pārkāpjot, tika piespriests nāves sods). Bet Krievija dzelteno tēju no Ķīnas saņēma jau 19.gadsimta 30-60-tajos gados apmaiņā pret caunādas kažokādām.
Dzeltenās tējas spēks un noslēpumainība
Dzeltenās tējas garšas buķete atšķiras no jebkuru citu Ķīnas tēju garšas buķetēm. Mīksta, tomēr diezgan asa, smalka, smaržīga, samtaina – tas nav pilns to īpašību saraksts, kas raksturo tējas smalko, maigo garšu.
Dzeltenā tēja tiek iegūta no tējas krūma jaunajiem dzinumiem, kas pēc tam tiek žāvēti vēsā brīzē un virs tvaika. Šāda tehnoloģija nodrošina ļoti īpašu šīs tējas fermentāciju. Šī procesa dēļ tējas novārījums iegūst zeltaini brūnu toni, bet pati tēja ir dzidra un aromātiska.
Interesants fakts: lai pagatavotu vienu kilogramu gardas dzeltenās tējas, ir nepieciešams apstrādāt aptuveni 25 000 jaunu un sulīgu tējas krūmu dzinumus. Dzeltenās tējas ražošana ir ļoti darbietilpīgs process, kas tiek veikts ar rokām.
Dzeltenās tējas ārstnieciskās īpašības
Dzeltenajai tējai piemīt vairākas ārstnieciskas īpašības, kas ir ļoti līdzīgas zaļās tējas īpašībām.
Dzeltenā tēja izvada toksīnus, attīra asinis, normalizē fizioloģiskos procesus un uzlabo redzi. Dzeltenā tēja ir diezgan spēcīga un tai piemīt paaugstinātas tonizējošas īpašības. Tā aktivizē organismu, attīra galvas smadzeņu asinsvadus, uzlabo atmiņu, mazina sāpes un aktivizē smadzeņu darbību kopumā.
Dzeltenajā tējā esošie vitamīni, minerālvielas, aminoskābes un polifenoli stiprina veselību, bet kofeīns kombinācijā ar tanīniem sniedz možumu.
Dzeltenās tējas pagatavošana
Dzelteno tēju pagatavo gandrīz tāpat kā zaļo – ne īpaši karstā ūdenī (60-70C) un pavisam īsu laiku (ne ilgāk par 3 min.). Tējai ir maiga garša, bet ļoti spēcīgs un smalks aromāts.
Pagatavošana: Uz 250 ml ūdens tiek ņemti 3 grami dzeltenās tējas. To pagatavo 6-8 reizes uzlejot un nolejot nost karstu ūdeni, pakāpeniski un secīgi palielinot šo uzlējuma turēšanas laiku (no 30 sek. līdz 90 sek.)
Ja tēju dzer no porcelāna tasītēm, tad dzelteno tēju atšķirt no citām tējām ir diezgan vienkārši – pēc tās zeltīti rozīgā atspulga uz tasītes sienām.
Ja tēju gatavojam caurspīdīgā stikla glāzē, tad varam vērot, kā pumpuriņi, ceļoties ar asajiem galiņiem uz augšu, veras vaļā, tad sāk virzīties uz šķidruma virsmu un tad atkal nolaižas trauka lejasdaļā, kur galu galā visi savācas vienkopus, joprojām nezaudējot savu vertikālo pozīciju.
Uz tikšanos tepatās,
Aija
Interesanti raksti :
Ne visiem patīk tēju uzliet mazajās tējkanniņās. Ir daudz vienkāršāk un ātrāk iemest krūzītē tējas paciņu, apliet to un pēc pāris minūtēm dzert. T ...
Vasaras Saulgrieži sagaidīti, Jāņi nolīgoti, jāņu bērni aizbraukuši. Kas atliek? Jākārto māja, jāatvadās no svētku pušķojuma, greznojuma. ...
Vasaras puķes jau sals ‘’nokodis’’, ziemcietes jau būtu laiks nogriezt, pabarot ar rudens mēslojumu un likt gulēt. BET – kur tad ņemt ko ...
Baltās tējas šķirne – tās ir vismaigākās, vēl neizplaukušās ziedpumpuru lapiņas ar bālganām, bārkstainām maliņām. Tieši tamdēļ arī ir radies šis t ...
Vasaras sezona beidzot ir klāt! Grili izvilkti, notīrīti un jau iemēģināti. To mūsmājās dara stiprais dzimums. Kas atliek dāmām? Rūpētie ...
Tags: dzeltenā tēja, tēja, tējas pagatavošana
Krievijas veselības raidījumā dzirdēju, ka baltā tēja sagrauj vēzi. Ko Jūs par to zināt?