Brasato jeb Pjemontas īpašais liellopu gaļas sautējums Līgas izpildījumā

 

brasato

Brasato ir ļoti gards Pjemontas reģiona ēdiens, kas jo īpaši piemērots rudens – ziemas periodam. Lai arī šī sautējuma pagatavošana ir laikietilpīga, tā nemaz nav sarežģīta, un nav visu laiku jāstāv pie plīts. Pirmo reizi to nogaršoju ļoti jaukā mājas virtuvē, kas atrodas netālu no Pjačencas (Piacenza), un pati saimniece, kas arī gatavo ēdienus brīvdienu viesiem, izstāstīja man, kā top šis un daži citi šim reģionam raksturīgie ēdieni.

Tradicionālā receptē tiek izmantots īpašs, aristokrātisks sarkanvīns Barolo, bet es izmantoju visvienkāršāko, balto galda vīnu, un sanāca ļoti sātīgs, rudenīgs gardums, kas ēdienreizei un ēdājiem radīja svinīgu noskaņu.

Sastāvdaļas 6 personām:

* liellopu gaļas fileja – 1 kg

* seleriju kāti – 4 gab.

* lieli burkāni – 2 gab.

* lieli sīpoli – 2 gab.

* ķiploku daiviņas – 2 gab.

* garšvielas (2 krustnagliņas, 1 kadiķoga, melnie pipari, šķipsniņa kanēlis, mazliet rīvēts muskatrieksts, 2 lauru lapas, rozmarīns, salvija, timiāns)

* baltais galda vīns marinādei

* eļļa cepšanai

* sāls

Gaļu ieliek palielā traukā (visu lielo gabalu) ar augstām malām, pāri pārber gabaliņos sagrieztus burkānus, seleriju kātus un sīpolus, visu pārlej ar balto vīnu, trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj uz nakti marinēties (jāmarinē vismaz 6 stundas).

Kad gaļa iemarinēta, to izņem no marinādes, nosusina papīra dvielītī un liek cepties (ērtāk būs pannā ar augstām malām, vai katliņā, kurā gaļa tiks sautēta vēlāk).

Gaļu apcep eļļā no visām pusēm. Tad ņem marinādē esošos dārzeņus (bez marinādes), pievieno gaļai un visu sautē uz lēnas uguns, apmēram 5 minūtes. Pievieno lauru lapu – turpina sautēt apmēram vēl 2 minūtes.  Pievieno atlikušās garšvielas un cep 10 minūtes uz mazas uguns bez vāka. Tad pievieno “marinādi” un visu sautē uz lēnas uguns 2 stundas ar vāku.

Pēc 2 stundām noņem vāku, pievieno ķiplokus, pavāra vēl 10 minūtes bez vāka.

Gaļu izņem, liek uz liela šķīvja un nedaudz padzesē, tad sagriež šķēlēs. Katliņā esošos dārzeņus sablenderē, un pirms pasniegšanas uzkarsē un pārlej pāri gaļai.

Lai labi garšo!!!

Līga

P.s. Ar Līgu tuvāk iepazīties vari šeit >>>.

Interesanti raksti :

  •   Šodien pastāstīšu, kā mājās pagatavot veselīgu sauso gaļas buljonu granulās, ko bieži izmantoju savās receptēs un ēdiena garšas uzlaboša ...

  • Silta, sildoša, attīroša un ātri pagatavojama. Tāda ir burkānu-ingvera zupa mūsu ģimenes virtuvē! Īpaši tādās reizēs, kad gribas ievērot kādu ...

  •   Šis (ņoki jeb gnocchi alla romana) ir viens no tiem ēdieniem, kas itāļu acīm liek smaidīt, ieraugot tos celtus galdā, jo tas atsauc atmi ...

  •   Nepagāja nemaz ilgs laiks un mūsu Buduāra dāmu komandiņai pievienojās vēl viena jauka būtne, bet šoreiz no tālās, saulainās Itālijas – L ...

  • Tā ir zupa, kas domāta tiem, kam patīk krēmzupas. Sviestu izkausē dziļā katlā. Tajā sautē sīpolus un ķiplokus. Citā katliņā vāri ziedkopās sada ...

 

Tags: , ,

Ko citi saka:

Esi pirmais un pasaki kaut ko!
  • Pievieno savu atbildi
     
    Your gravatar
    Es
     
     
     

     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata