21 veids piemānīt izsalkuma sajūtu

 

ka_mazinat_izsalkumuTuvojas pavasaris un, loģiski, daudzām no mums ir vēlēšanās notievēt. Kā mums sanāk un izdodas – tas, lai paliek mūsu ziņā ;), bet re – atradu ļoti jautrus un daudzus pat diezgan prātīgus veidus un padomus, kā šo mērķi varētu realizēt vēl veiksmīgāk un, varbūt, pat jautrāk… Varbūt kāds ieteikums noder arī tev?

1.Sāc ar zupu.

250 ml dārzeņu vai vistas buljona vai krēmzupas pirms pamatēdiena dara brīnumus: karsts šķidrums, piepildot kuņģi, sniedz gandrīz vai tūlītēju sāta sajūtu.

2.Bet tikai vienu porciju!

Izanalizējot cilvēku uzvedību pie zviedru galda, dietologi ievēroja, ka bez jebkādiem sirdsapziņas pārmetumiem viņi apēda par 73% zupas vairāk, nekā būtu bijis gana sāta sajūtas sasniegšanai un šo faktu nemaz pat neapzinās.

3.Ej uz randiņiem!

Ir noskaidrots, ka romantisko tikšanos laikā sievietes demonstrē daudz pieticīgāku apetīti, nekā tā ir parasti. Bet vīrieši, tieši otrādi, randiņu laikā apēd krietni vairāk.

4.Nevakariņo sveču gaismā!

Nespilgts, mirgojošs apgaismojums esot drošs pārēšanās sabiedrotais.

5.Ēd gaļu

Eksperimenta laikā, ASV zinātnieki ir atklājuši, ka cilvēki, kuru uzturā ir 30% olbaltumvielu, vidēji dienā patērē par 441 kalorijām mazāk nekā tie, kuri uzņem tikai 15% proteīna. Bet paturi prātā to, ka olbaltumvielu diēta dos labumu organismam tika tad, ja esi aktīva trenažieru zāles apmeklētāja.

ka_mazinat_izsalkumu (3)

6.Aizver acis

Intereses pēc pamēģini kaut reizi papusdienot aizvērtām acīm. Uzliec uz galda visu, ko plāno apēst, apbruņojies ar dakšu un karoti un aizsien sev acis. Eksperimenta jēga ir tajā, lai tu pati personīgi pārliecinies, ka sāta sajūta iestāsies krietni pirms saldā.

Un izskaidrojums tam esot pavisam vienkāršs. Cilvēkam nav laika ieklausīties sava ķermeņa signālos, ja visi biznesa pusdienu kolēģi pasūta desertu vai pa televizoru rāda kaut ko interesantu, vai arī cilvēks jau no bērnības zina, ka pusdienām jāiekļauj visus 3 ēdienus. Bet, ja tu iemācīsies savā ķermenī ieklausīties, tad, neskatoties uz grezno galda servējumu, tavu figūru varēs pat apskaust.

7.Dzer vitamīnus

Vairāki pētījumi liecinot, ka cilvēka organisms trūkstošos mikroelementus kompensē ar aktīvu hormona grelīna (kas ir atbildīgs par lielo apetīti) sintēzi. Kā rezultātā, protams, mēs apēdam vairāk, kā esam plānojušas.

8.Seko savām rokām

Pārliec dakšu tajā rokā, ar kuru tu parasti neēd – un pārliecinies, ka tik ātri ēst tev vairs neizdosies. Un tieši to tev arī vajag: sāta sajūtas hormona leptīna koncentrācija „viss, vairs nevaru” nepieciešamo līmeni sasniedz apmēram pēc 20 minūtēm. Un tas nozīmē, ka uz to laiku tu būsi apēdusi salātus un varbūt nedaudz kaut ko vēl un apēst vēl kaut ko vairāk tev vairs negribēsies.

9.Iemīli salātu lapiņas

Zinātniskā pētījuma gaitā tika pierādīts, ka sievietes, kas iesāka pusdienas ar lapu salātiem (100 kalorijas), ēdienreizes laikā apēda par 12% kaloriju mazāk, pie tam nemaz nedomājot par diētu vai jebkādiem citiem ierobežojumiem. Dietologi uzskata, ka noslēpums ir tajā, ka šādi organisms tiek piesātināts ar salātu lapās esošajām šķiedrvielām.

ka_mazinat_izsalkumu

10.Pārej uz zilo

Pēc ilgiem pētījumiem Ķīnas zinātnieki atklāja, ka krāsa spēj ietekmēt cilvēka apetīti, to pazeminot.

Pēc gudro ķīniešu vērojumiem, zili galdauti, salvetes un galda piederumi cilvēkam liek ēst lēnāk un ātrāk uztvert smadzeņu signālus par sāta sajūtu.

11.Uzmanies no picas

Vērīgie dietologi brīdina, ka ķīļveida gabalos sagriezta pārtika (piemēram, pica vai kūka), slēpj sevī īpašas briesmas mūsu jostasvietai. Šāda forma neļauj mums pienācīgi novērtēt porcijas lielumu.

12.Pievieno taukus

Lai sadedzinātu ātros ogļhidrātus (tie ir tie, no kuriem būtu jāizvairās, bet mēs tomēr tos lietojam, piemēram, čipšus, saldumus, kartupeļus, kūkas utt.), tavam ķermenim gana ar 1-2 stundām un pēc tam tas atkal prasa ēst. Savukārt, tauku pārstrāde aizņem daudz ilgāku laiku, bet no tiem mēs baidāmies kā no uguns. Un tas ir veltīgi. Tauku trūkums kavē organisma vielmaiņas procesus un līdz ar to arī svara zudumu.

Lai mēs būtu paēdušas un apmierinātas ar savu figūru, ēdienkartē jāiekļauj vērtīgos nepiesātinātos taukus: salātiem jāpievieno avokado šķēlītes, riekstus un sēklas, jāsāk draudzēties ar treknajām jūras zivīm un, ēdienu gatavojot, jāizmanto augstas kvalitātes olīveļļa.

13.Dzer

Kaut kas pa vidu starp ēdienu un dzērienu – uz jogurta bāzes pagatavots augļu kokteilis ir labs trīs iemeslu dēļ. Pilns ar olbaltumvielām, kas mazina bada sajūtu, šķiedrvielām, kas sniedz sāta sajūtu bez papildus kalorijām (pateicoties augļiem) un ar kalciju (īpaši, ja jogurtu sajauc ar banānu). Kalcijs ir atbildīgs par to, lai ķermenis taukus dedzinātu, nevis uzkrātu.

14.Izvēlies maizi

Atteikties no tās ir grūti un nav arī vajadzības. Vienkārši ēd nevis balto kviešu maizi, bet gan pilngraudu rupjā maluma maizi – tā ir piecarpus reizes sātīgāka.

15.Nesalsti

Restorānu īpašnieki ir brīnišķīgi informēti par to, ka galvenais „vilka apetītes” sabiedrotais ir aukstums, tāpēc kondicionierus slēdz iekšā uz pilnu jaudu. Labākais veids kā savu kuņģi nekārdināt – ir turēt ķermeni siltumā.

16.Izvairies no pūļa

Izrādās, ka cilvēks, kurš pusdieno vai vakariņo trīs sev līdzīgo kompānijā, apēd par 75% vairāk, nekā to izdarītu, esot vienatnē. Pie astoņu cilvēku galdiņa tiek apēst pat 2 reizes vairāk.

17.Ignorē vārdus

Britu zinātnieki ir atklājuši, ka parastie pārtikas produkti mūsu figūrai ir daudz labāki, nekā attaukotie, mazkaloriju produkti. Jebkurā gadījumā eksperimenta laikā tie dalībnieki, kas nogaršoja tradicionālo, garšīgo kēksu, sajuta labu sāta sajūtu un nākamo 24 stundu laikā apēda daudz mazāk. Savukārt, tie, kuri izvēlējās diētisko deserta versiju, ļāva sev vaļu un galu galā bija pārēdušies.

18.Grauz burkānus

Īrijas zinātnieki pievērsa uzmanību tam, ka svaigi burkāni izsalkušos nomierina ievērojami labāk, nekā vārītie. Piebildīšu, ka tas pats attiecas arī uz lielāko sulīgo augļu un dārzeņu daļu.

ka_mazinat_izsalkumu (2)

19.Atceries par govīm

Vispār jau govis ēd ļoti gudri: gandrīz bez pārtraukuma, bet tikai pa zālītei. Arī mums šī stratēģija varētu noderēt: sadali dienas ēdienkarti piecās ēdienreizēs (300-350 kal katru), kas seko viena aiz otras ik pēc 3 stundām. Rezultātā cukura līmenis asinīs nesvārstīsies, bet tu būsi pasargāta no bada lēkmēm, kas savā ceļā liek apēst visu, kas apēdams.

20.Aizturi elpu!

Protams, nav jēgas apšaubīt to, ka svaigi cepta kanēļa plātsmaize ir stiprāka par visuzņēmīgāko notievēt gribētāju. Tās burvīgais aromāts stimulē insulīna sekrēciju, bet smadzenes šo signālu uztver viennozīmīgi: saimniece ir izsalkusi!

21.Ķer zivis

Austrālijas ārstes Sjūzanas Holtas sastādītajā ēstgribu remdējošo produktu reitingā zivs lepni ieņem otro vietu – starp kartupeļiem un auzu pārslām. Tas nozīmē, ka 100 kilokalorijas zivs piesātina organismu labāk, nekā tāds pats vistas vai aitas gaļas gabals (kuru vērtība arī ir tās pašas 100 kilokalorijas).

Uz tikšanos tepatās,

Aija

Interesanti raksti :

 

Tags: ,

Ko citi saka:

Esi pirmais un pasaki kaut ko!
  • Pievieno savu atbildi
     
    Your gravatar
    Es
     
     
     

     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata