Kāpostu sula un tās vērtība
Jau senie romieši uzskatīja, ka kāpostu sula organismam dod spēku, novērš bezmiegu un nomierina galvassāpes.
Bet kā ir ar mums, 21.gadsimta latviešiem, kuru dārzos uzaudzēt kāpostu ir tikpat vienkārši kā zemeni? Manuprāt, mēs nepamatoti sākam aizmirst bietes, kāpostus un pārāk daudz aizraujamies ar svešzemju kivi, pomelo un citiem brīnumiem…Izrādās, ka arī mūsu pašu kāposts ir vesels brīnums! Un ne mazākas uzmanības vērts kā svešzemju augļi.
Romieši kāpostu sulu dzēra spēka gūšanai, bet mūsdienās kāpostu sulu iesaka arī liesas un dzeltenās slimības, holecistīta, dispepsijas, kolīta, zarnu atonijas gadījumos un aterosklerozes, vēža un aizcietējumu profilakses nolūkos.
Angīnas gadījumos ar kāpostu sulu ieteicams skalot iekaisušo kaklu (atšķaidot ar ūdeni attiecībā 1:1). Svaiga kāpostu sula, kas sajaukta ar cukuru vai medu, palīdz atbrīvoties no klepus.
Saskaņā ar jaunākajiem pētījumiem, kāpostu sula tiešām palīdz sadziedēt kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlu. Šī zaļā dārzeņa sula ļoti labi iedarbojas uz vielu maiņu un nervu sistēmu, noderīga ir gastrīta gadījumos, kad ir pazemināts skābes līmenis. Bet, ja skābes līmenis ir paaugstināts, to labāk dzert kombinācijā ar kartupeļu sulu.
Visieteicamāk to lietot nedaudz siltu un tukšā dūšā (45 minūtes pirms ēšanas) pa pus- vai pilnai glāzei trīs reizes dienā, trīs līdz četras nedēļas pēc kārtas.
Jāatceras, ka sula jāizdzer uzreiz pēc pagatavošanas, jo tā ļoti ātri zaudē savas ārstnieciskās īpašības.
Vienīgā neērtība, dzerot kāpostu sulu, ir tā, ka sis veselības dzēriens veicina pastiprinātu gāzu veidošanos. Šo procesu var nedaudz samazināt, ja kāpostu sulu sajauc ar burkānu sulu.
Kāpostu sulai pievienojot sāli, tas ne tikai iznīcina tās vērtību, bet šāds sajaukums, izrādās, pat ir kaitīgs.
Kāpostu sulu pagatavo sekojoši: kāpostgalvai noņem virsējās lapas, izgriež kacēnu un kāpostgalvu rupji sasmalcina (1 l sulas pagatavošanai būs vajadzīgi apmēram 2 kg kāpostu) un izlaiž caur sulu spiedi vai gaļas mašīnu. Iegūtajai putriņai nospiež sulu.
Uz tikšanos tepatās,
Aija
Interesanti raksti :
Visiem ir zināms, ka svaigi spiestas sulas ir ne tikai garšīgas, bet arī veselīgs slāpju remdēšanas veids. Bet ir jāzina arī tas, ka šis brīnums ...
Šobrīd ļoti daudzas latviešu virtuves rotā dzelteni milzeņi – ķirbji. Tie ir visur - gan uz skapjiem, gan zem galdiem... Ir ķirbju laiks. Mēs esa ...
Interesanti, ka senie persieši bietes uzskatīja par nesaticības, nesaskaņas un tenku simbolu. Ja kāds vēlējās ieriebt pretiniekam, šo dārzeni slep ...
Kad mēs domājam par vitamīnu nepieciešamību mūsu organismam un dodamies to meklējumos uz veikaliem, kaut kā sanāk tā, ka bieži vien paejam ...
Jo tuvāk Ziemassvētku laiks, jo dziļākās pārdomās mēs grimstam – par sevi, par tuviniekiem, par Zemi, kurā esam dzimuši mēs un, kurā dzi ...
Tags: kāposti, kāpostu sula, kāpostu vērtība, veselības dzēriens, veselības profilakse
Ko citi saka: