Kuriem no mums ķirbis ieteicams jo īpaši
Dzīvespriecīgie, oranžie ķirbji ir droša rudens pazīme. Ja šie augļi (vai dārzeņi) tiek pareizi uzglabāti, tie var nostāvēt līdz pat Jaunajam gadam, bet tie, kuriem neciešas, var sākt tos garšot jau tagad!
Ķirbji ir vērtīgi absolūti jebkuram cilvēkam,bet dažiem šo dārzeni ieteicams iemīlēt īpaši kaislīgi. Par ķirbju cienītājiem būtu jākļūst:
Sirds slimniekiem – tiem, kas cieš no sirds un asinsvadu slimībām nav lietderīgāka dārzeņa par ķirbi. Un tas ir pateicoties lielajam kālija daudzumam, kas uzlabo sirds darbību, nostiprina asinsvadus un atbrīvo no tūskas.
Datorspēļu mīļotājiem. Oranžā ķirbju mīkstuma krāsa liecina par lielu beta karotīna daudzumu, kas nepieciešams labas redzes nodrošināšanai. A vitamīna daudzuma dēļ, ko satur ķirbis, šis dārzenis ir otrais aiz burkāna! Lai organisms efektīvi absorbētu beta karotīnu, neaizmirsti ķirbju sulai pievienot 1 tējkaroti skābā krējuma.
Veģetāriešiem. Tiem, kas atteikušies no gaļas, bieži vien ir dzelzs deficīts. Bet ķirbis, ja runājam par mikroelementu daudzumu, starp dārzeņiem un augļiem ir čempions. Pat āboli ir tālu aiz ķirbjiem!
Gardēžiem. Pateicoties augstajam reti sastopamā T vitamīna daudzumam, ķirbi var pamatoti saukt par labāko treknu ēdienu piedevu, jo vitamīns T atvieglo smagas pārtikas uzņemšanu organismā. Turklāt, ķirbim piemīt ir žulti dzenošas īpašības un tas uzlabo arī aknu darbību. Tādēļ, ja pie cūkgaļas karbonādes esi pieradusi izdzert arī vīna glāzi, pārliecinies vai uz galda ir atrodami arī ķirbju salāti.
Tiem, kas cenšas atbrīvoties no liekajiem kg. Ķirbju mīkstums satur vielas, kas samazina cukura līmeni asinīs, tādēļ, ja tev ir nosliece uz lieko svaru un diabētu, ēd ķirbjus!
Vīriešiem. Ķirbju sula palīdz vīriešiem uzturēt un saglabāt seksuālo tonusu. Šo pašu mērķi sasniegt palīdzēs arī ķirbju sēklas. Jo ne velti vecos laikos no lobīto un samalto ķirbju sēklām gatavoja mīlas dziru…
Vecāka gadagājuma cilvēkiem. Zem ķirbju mizām ir daudz E vitamīna, un tas ir galvenais sirds un asinsvadu slimību, vēža un grumbiņu ienaidnieks. Turklāt ķirbji veicina arī audu reģenerāciju un kaulu nostiprināšanu.
Grūtniecēm. Ķirbju sula mazina toksikozi grūtniecības laikā. Starp citu, tā palīdz arī jūras slimības gadījumos, tāpēc, ja transportā tev paliek slikti, pirms brauciena izdzer oranžā dzēriena glāzi.
Un nobeigumā es padalīšos ar divām receptēm, kuras, varbūt, vēl nav ierakstītas tavā personīgajā recepšu grāmatiņā:
Rīsu biezputra ar ķirbi
Tev būs nepieciešams: 1 kg ķirbja, 1 glāze rīsu, 1 litrs piena, cukurs, sāls (pēc garšas).
Pagatavošana: Ķirbja mīkstumu sagriez apm. 1 cm kubiciņos. Uzvāri pienu, pievieno sagriezto ķirbi un 15-20 min. vāri uz lēnas uguns. Tad to visu (ķirbi ar pienu) saspaidi ar piestiņu, pārlej blenderī un sasmalcini. Masu pārliec kastrolī, pievieno jau iepriekš uzvārītus rīsus un atkal vāri. Ja nepieciešams, nedaudz pievieno ūdeni, arī sāli un cukuru – to visu pēc garšas. Uzliec vāku un 5 min. vāri uz lēnas uguns. Noņem kastroli no uguns un ļauj biezputrai pastāvēt vēl 10-15 min. Pirms pasniegšanas pievieno sviesta pikucīti.
Ķirbju zupa
Tev būs nepieciešams: 1 kg ķirbja, 1 sīpols, 1 l buljona, 10 gr ķirbju sēklu, sāls, pipari, nedaudz sviesta un krējuma.
Pagatavošana: nogriez ķirbim mizu, izņem sēklas, mīkstumu sagriez kubiciņos. Uz pannas sasildi sviestu, tajā viegli apcep sasmalcinātu sīpolu un sagriezto ķirbi. Pārliec to visu kastrolī, pārlej ar buljonu un 20 min. vāri uz lēnas uguns. Zupu sablenderē, pievieno sāli un piparus. Uz sausas pannas apcep ķirbju sēkliņas. Zupu salej porciju šķīvjos, katrai porcijai pievieno 1 ēdamk. krējuma un apceptās sēkliņas.
Vēl viena manis ļoti iecienīta ķirbju zupas recepte ir manā nelielajā recepšu nodaļā >>>>.
Uz tikšanos tepatās un, lai oranžs rudens laiks!
Aija
Interesanti raksti :
Visas sastāvdaļas šai zupā lieku pēc sajūtām un vēlēšanās. Pēc pirmās reizes tu jau sapratīsi vai kāda no komponentiem bija par maz , par daudz v ...
Māte Terēze šos vārdus bija uzrakstījusi uz Kalkutas bērnu nama sienas: Cilvēki mēdz būt nesaprātīgi, neloģiski un egoistiski – tik un tā piedo ...
Tā ir zupa, kas domāta tiem, kam patīk krēmzupas. Sviestu izkausē dziļā katlā. Tajā sautē sīpolus un ķiplokus. Citā katliņā vāri ziedkopās sada ...
Mājīgs rudens vakars – tā ir maiga, pieklusināta gaisma, sveces, aiz loga kluss, vēsi rudenīgs vakars, un rokās karstas kafijas krūze. ĶIRBJU ...
Šobrīd ļoti daudzas latviešu virtuves rotā dzelteni milzeņi – ķirbji. Tie ir visur - gan uz skapjiem, gan zem galdiem... Ir ķirbju laiks. Mēs esa ...
Tags: ķirbis, ķirbja receptes, ķirbja vērtība, ķirbju biezeņzupa, ķirbju biezputra, ķirbju zupa
Ko citi saka: