Par zaļo tēju un kā to pareizi pagatavot

ka_pagatavot_zalo_teju

Atzīšos godīgi – man nekad nav bijis saprotams kā var garšot zaļā tēja. Bet par cik ap to vienmēr ir bijis tik daudz runu, sajūsminātu vārdu, padomu, rekomendāciju, es sāku domāt, ko es daru ne tā. Un man ienāca prātā doma, ka varbūt problēma ir tajā, ka es to neprotu pagatavot? Un izrādās – tā tas arī bija.

Es nolēmu izpētīt pieejamo informāciju un dalos ar to tagad arī ar jums, meitenes.

Vispirms jāsaprot, kāda ir atšķirība starp melno un zaļo tēju. No viena un tā paša krūma, izrādās, var iegūt gan zaļo, gan melno, gan starptēju – ulun tēju (Oolong tea), jeb sarkano tēju. Kā tas iespējams?

Tēja tiek novākta tad, kad tajā ir maksimālais kofeīna daudzums. Tālāk notiek fermentācijas process. Ja fermentācija notiek 2-3 dienas, tad tā būs zaļā tēja un tā saglabās savu zaļo krāsu. Kad fermentācija notiek 2-3 nedēļas, tiek iegūta melnā tēja. Tā kofeīnu satur visvairāk. Parasti melnās tējas krūze satur 35-40 mg kofeīna, bet zaļās tējas krūze 20-25 mg kofeīna. Salīdzinājumam – kafija satur 80 mg.

Zaļās tējas vērtība

Tagad noskaidrosim, kāda ir zaļās tējas vērtība. Izrādās, tajā ir daudz tanīnu. Tās ir tās, mums zināmās, muti savelkošas miecvielas, un tām ir daudz noderīgu īpašību. Piemēram, tiek uzskatīts, ka tiem piemīt antioksidējošas īpašības. Tie aizsargā šūnu no bojājumiem.

Mediķi šo tēju iesaka ļoti daudzo dažādu polifenolu savienojumu dēļ. Tie aizsargā mūsu orgānus un ķermeņa sistēmas. Izrādās, ka šo savienojumu dēļ zaļā tēja pazemina asinsspiedienu, holesterīna līmeni, tie aizsargā šūnu no dažādas nevēlamas iedarbības, tādejādi bremzējot pat ļaundabīgo audzēju veidošanos.

Kā izvēlēties zaļo tēju?

Visgudrāk ir izvēlēties zaļo tēju bez jebkādām piedevām. Pie tam, šīs visas piedevas nav dabīgas, bet gan dažnedažādas krāsvielas un aromatizatori. Tie kaitē cilvēka veselībai un tas mūsu organismam nav vajadzīgs.

Kā pareizi pagatavot zaļo tēju?

Un tagad uzmanību! Tējas lapas ieberiet tējas uzlējuma traukā, pārlejiet ar verdošu ūdeni, ļaujiet ievilkties 5 minūtes. Šo minūšu laikā verdošais ūdens tējkannā ir atdzisis. Ūdeni no uzlējuma trauka nolejiet nost un tajā pašā traukā ielejiet nedaudz atdzisušo ūdeni. Tēja, kas domāta dzeršanai, ir tieši šī. Kāpēc tas tiek darīts? Tiek uzskatīts, ka tēju aplejot ar verdošu ūdeni, lapas tiek dezinficētas.

Kad nolejam pirmo ūdeni, tējas lapas tiek sagatavotas nākamajai ekstrakcijai. Un tikai nākamā ūdens porcija nodrošina kvalitatīvu, garšīgu tēju. Ekstrakcija ir barības vielu ekstrahēšana. Ar pirmo uzlējumu lapiņas atveras, sagatavojas tam, lai atdotu visu savu labumu, tad pirmais ūdens tiek noliets un tikai ar otro ūdeni tiek iegūts viss tējas labums. Tiek uzskatīts, ka šāda zaļās tējas pagatavošana ir vispareizākā. Šodien es izdarīju tieši tā un pirmo reizi man tiešām zaļā tēja garšoja.

Uz tikšanos tepatās,

Aija

Interesanti raksti :

  • Ne visiem patīk tēju uzliet mazajās tējkanniņās. Ir daudz vienkāršāk un ātrāk iemest krūzītē tējas paciņu, apliet to un pēc pāris minūtēm dzert. T ...

  •   Mēs visi zinām vai arī esam dzirdējuši par dažādām tējas šķirnēm. Gan par melno, gan zaļo, karkādes un balto tēju. Bet dzeltenās tējas š ...

  • Ļoti daudzas mūsu lasītājas ar rakstnieku Svetlanas Jermakovas un Leonīda Žarova e-grāmatām jau ir iepazinušās sen un es zinu – daudzas no jum ...

  • Baltās tējas šķirne – tās ir vismaigākās, vēl neizplaukušās ziedpumpuru lapiņas ar bālganām, bārkstainām maliņām. Tieši tamdēļ arī ir radies šis t ...

  • Ingvers ir labs palīgs cīņā ar saaukstēšanās simptomiem. Ingvera tēja nu jau ir pazīstama gandrīz katrā mājā – citā tā ir iecienīta vairāk, citā m ...

 

Tags: , , ,

Atbildes pavisam: 1

Man ir ko teikt »

 
  • pizza

    Kā ar visām tām indīgajām vielām, kas tika atklātas tējās? Kā tur ir ar zaļo tēju, kuru ražotāju tad drīkst izvēlēties?

     
     
     
 
Saņem bezmaksas e-grāmatu "5 Stila Kļūdas" un iknedēļas jaunumus!

Saņemt e-grāmatu >>>>

Bezmaksas e-gramata