Rukolas vērtība un viena garda salātu recepte
Manuprāt, rukola pie mums Latvijā savu popularitāti ieguva burtiski lavīnveidīgi. To es spriežu kaut vai pēc mūsu ģimenes. Interesantākais, ka mūsu ģimenē vienlaicīgi, tieši šovasar rukolu iemīlējām gan mana ģimene, gan manas meitas, gan manas mammas ģimenes. Tas notika klusām, vienam par otru nezinot. Un to konstatējām tikai tad, kad viens otram gribējām palielīties ar to, ka lietojam rukolu, to cik tā garda un kā to gatavojam. Es nezinu, kad man šis „rukolas trakums” pāries (ceru, ka nepāries), bet šovasar nav pāris dienu nedēļā, kad es nelietotu rukolu.
Tāpēc nolēmu par to pastāstīt arī tev un padalīties ar savu rukolas salātu recepti.
Visvairāk gardēžiem rukola pazīstama ir kā dārzeņu piedeva dažādiem ēdieniem. Tās bagātā, asā garša brīnišķīgi saskaņojama ar gaļas un zivju ēdieniem. Interesantākais, ka gandrīz katrā pasaules valstī rukolai ir savs nosaukums. Rukola pazīstama arī kā eruka, arugula vai indau. Visvairāk rukolu izmanto Vidusjūras valstīs. Viens no tās plusiem ir tas, ka to var audzēt pat mājas apstākļos. Tai nav nepieciešama īpaša kopšana, izņemot laistīšanu. Bet šai publikācijā vēlos vairāk skart to cik vērtīgs ir šis augs.
Lielā daudzumā rukola satur vitamīnu A (uz 100 gramiem apm.40 mg), C (uz 100 gramiem apm. 15 mg), B9 (uz 100 gramiem apm. 1.5-2 mg). Var teikt, ka rukola ir neaizvietojams imunitātes uzturēšanas palīgs. Šis augs satur daudz kālija, joda, dzelzs, magnija un kalcija – to,kas cilvēka organismam ir tik ļoti nepieciešams.
Rukolas vērtība
-
Bieža rukolas lietošana labvēlīgi ietekmē gremošanu, no organisma tiek izvadīts liekais šķidrums. Rukola novērš holesterīna uzkrāšanos asinīs un droši nostiprina nervu sistēmu.
-
Rukola slavena arī ar savām antibakteriālajām īpašībām. Rukolas sula palīdz atbrīvoties no sāpīgām čūlām un abscesiem.
-
Kā izrādās, arugula ļoti spēcīgi samazina čūlas slimības veidošanos un tas notiek pateicoties tam, ka šī auga sastāvā ir vielas, kas mazina kuņģa sekrēcijas funkcijas.
-
Rukola ir ļoti vērtīga tiem cilvēkiem, kuri slimo ar anēmiju. Tā veicina hemoglobīna līmeņa palielināšanos asinīs un ļauj cauru dienu būt tonusā.
-
Rukola ir arī ļoti labs palīgs tiem, kas ir nolēmuši atbrīvoties no pāris liekajiem kilogramiem. Tā novērš vielmaiņas traucējumus, kas var rasties zaudējot svaru.
-
Rukola vērtīga arī slimajiem ar cukura diabētu, mazina onkoloģijas iespējamību, ārstē saaukstēšanos un tai ir izteiktas dezinficējošas īpašības.
Pasaulē eksistē ļoti daudz recepšu, kurās tiek izmantota rukola. Ēdieni ar rukolu ir ļoti gardi un mūsu organismam vērtīgi, jo rukola ir savākusi sevī visas pozitīvās garšas un ārstnieciskās īpašības un ir godam pelnījusi super-produkta titulu.
Aijas rukolas salāti
Tas ir, laikam, vairāku rukolas salātu variantu mikslis, bet šī recepte tapa tai dienā, kad es pirmo reizi priekš sevi „atklāju” rukolu (protams, līdz tam es to daudzreiz ēdu restorānos). Es tobrīd atrados veikalā un man nebija nekādas iespējas atrast „pareizu” rukolas salātu recepti. Un es izdomāju, ka man ir nepieciešams:
Rukolas salātu lapiņas, ķiršu tomātiņi, mocarella siera pikucis, 2 olas, olīveļļa, citrons, melnie, maltie pipari, saulespuķu sēkliņas un sēklu maize.
Visas sastāvdaļas un to daudzumu pievienoju pēc izjūtām. Saplūkāju rukolu, pievienoju uz pusītēm pārgrieztus tomātiņus, saplukāju un klāt tam visam pievienoju mocarella sieru un ripās sagrieztas divas, cieti novārītas olas.
Uz pannas pavisam nelielā daudzumā olīveļļas apcepu 2-3 kubiņos sagrieztas maizes šķēlītes un turpat pievienoju un nedaudz apgrauzdēju sauju saulespuķu sēkliņu. To visu atdzesēju un piebēru klāt salātu bļodai.
Atsevišķā trauciņā sagatavoju mērcīti no olīveļļas, diezgan liela daudzuma citronu sulas, pipariem un sāls. Šo sagatavoto mērcīti pārlēju salātiem un visu sajaucu kopā. Pēc pagatavošanas uz neilgu laiku ieliku salātus ledusskapī. Fantastiski gardi salāti!
P.s. Šodien man atkal būs rukolas salāti. Šie būs īpašie, jo lapiņas saplūcu manas mammas dārzā !
Uz tikšanos tepatās,
Aija
Interesanti raksti :
Parunāsim par zaļumu uz palodzes un sķīvī. Divi prieki – acīm par spridzīgo zaļumu, bet garšai...garšai vienkārši prieks . Pavasara ’’vit ...
Vasaras sezona beidzot ir klāt! Grili izvilkti, notīrīti un jau iemēģināti. To mūsmājās dara stiprais dzimums. Kas atliek dāmām? Rūpētie ...
Dāvanu saņemšanas un dāvināšanas prieks. Kā svētkos iepriecināt dārznieku, puķumīli vai vienkārši zaļi un ekoloģiski domājošos? Par to arī ...
Mums katrai ir savi „īpašie” jeb „firmas” salāti, vai ne? Un noteikti dažus no tiem mēs celsim galdā arī 31.decembrī. Bet kā šo gardo, b ...
Vasaras Saulgrieži sagaidīti, Jāņi nolīgoti, jāņu bērni aizbraukuši. Kas atliek? Jākārto māja, jāatvadās no svētku pušķojuma, greznojuma. ...
Tags: receptes, rukola, salāti, veselīga pārtika, veselīgas brokastis, vitamīni
Ko citi saka: