Vērtīgo un nevērtīgo dzērienu saraksts
Vasarā, vairāk kā jebkurā citā gada laikā, organismam ir nepieciešams šķidrums. Diemžēl ir maz cilvēku, kuriem savas slāpes veldzēt patīk ar tīru, negāzētu ūdeni.
Šim nolūkam ļoti bieži tiek izmantoti dažādi sodas ūdeņi, pudelēs pildītas ledus tējas un enerģijas dzērieni. Tomēr neviens no tiem, lai vai kā mums gribētos, nenes labumu mūsu veselībai. Pie tam vēl vairāk rada slāpes. ”Pareizo dzērienu” jautājumam ķērās klāt dietologi un viņiem ir izdevies noskaidrot to, ko drīkstētu un ko vajadzētu dzert karstā laikā, bet no kā, tomēr, vajadzētu atteikties.
P.s. Es gan teiktu, ka šis saraksts attiecas ne tik daudz uz karstā laika dzērieniem, bet gan uz „vērtīgo dzērienu” sarakstu kopsummā un neatkarīgi no gadalaika.
Starp vērtīgajiem dzērieniem pirmo vietu ieņem parasts piens. Govs vai kazas piens ir bagāts ar barības un citām vērtīgām vielām. Tam seko kakao un karstā šokolāde. Tie ir vismīļākie bērnu dzērieni, bet, izrādās, tie satur arī vielas, kas kavē novecošanās procesus, un apmēram divtik mazina risku saslimt ar diabētu. Pie tam, šai saldajā delikatesē ir arī serotonīns – laimes hormons.
Izrādās, ne mazāk vērtīga cilvēka organismam ir tomātu sula. Tā pasargā no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī satur likopēnu – antioksidantu, kas novērš vēža attīstību. Turklāt, tā nemaz ne sliktāk par kakao palīdz cīnīties ar depresiju.
Bez tomātu sulas starp sulām var izcelt arī greipfrūtu un apelsīnu sulas. Ar C vitamīnu bagātie citrusaugļi uztur imūnsistēmu, samazina augstu asinsspiedienu, uzlabo ēstgribu un mazina nogurumu. Apelsīnu sula tiek uzskatīta par efektīvu diurētiķi un pretvēža līdzekli. Ir tikai viens "bet" – augsts skābuma līmenis un tas kaitīgi ietekmē zobu emalju. Tāpēc, lai izvairītos no tiešas saskares ar zobiem, citrusaugļu sulas ieteicams dzert caur salmiņu.
Kā jau mēs visas zinām – laba un vērtīga ir arī zaļā tēja – sens ķīniešu dzēriens, kas salīdzinoši nesen moderns kļuva arī Eiropā.Zaļā tēja satur virkni vitamīnu, vērtīgus mikroelementus un antioksidantus, kas izvada no organisma visu lieko.
Pēdējais šai sarakstā, bet ne mazāk svarīgs un vērtīgs, ir tīrs ūdens – pierastais un bez garšas – tas ir labākais, slāpes veldzējošais dzēriens. Tiek uzskatīts, ka katru dienu ir nepieciešams izdzert vismaz 6-8 glāzes tīra, negāzēta ūdens.
Dietologu nepamanīti nepalika arī alkoholiskie dzērieni. Tiesa, no tiem bija sastādīts cits saraksts, kurā tika atspoguļoti pieci visvairāk kaitīgie.Pašā saraksta pirmajā vietā atrodas latviešu iemīļotākais dzēriens – alus. Jau pēc pirmā putojošā dzēriena malka organisms izdala baudas hormonu (dopamīnu), kā dēļ diezgan ātri arī rodas latviskā atkarība no šī dzēriena.
Šampanietis (ieņēma otro vietu) pastiprina pārtikas produktu pūšanas procesus zarnās, kā rezultātā ļoti bieži notiek saindēšanās.
Arī liķieris, kas satur lielu cukura devu, organismu ietekmē ne visai pozitīvi. Bet kombinācijā ar spirtu un ūdeni šāds dzēriens ļoti kaitē aizkuņģa dziedzerim.
Šai sarakstā figurē arī vīni. Bet pēdējo ailīti dietologi atvēlēja kokteiļiem, kuros ļoti bieži tiek pievienots tas, kam cilvēka organismā vispār nebūtu jānonāk…
Tāpēc atkal atgriežamies pie vecās labās tēmas par ūdeni – dzersim sen pārbaudītas, zināmas lietas un būsim veselas un skaistas!
Uz tikšanos tepatās,
Aija
Interesanti raksti :
Dārzā darbu pašlaik tik daudz, ka nevar paspēt visus apdarīt : Mulčē; Veido savu viršu dobi; Ieziemo ūdensaugus; Gatavo smilts ...
Vasaras Saulgrieži sagaidīti, Jāņi nolīgoti, jāņu bērni aizbraukuši. Kas atliek? Jākārto māja, jāatvadās no svētku pušķojuma, greznojuma. ...
Vasaras puķes jau sals ‘’nokodis’’, ziemcietes jau būtu laiks nogriezt, pabarot ar rudens mēslojumu un likt gulēt. BET – kur tad ņemt ko ...
Dāvanu saņemšanas un dāvināšanas prieks. Kā svētkos iepriecināt dārznieku, puķumīli vai vienkārši zaļi un ekoloģiski domājošos? Par to arī ...
Vasaras sezona beidzot ir klāt! Grili izvilkti, notīrīti un jau iemēģināti. To mūsmājās dara stiprais dzimums. Kas atliek dāmām? Rūpētie ...
Katrā gadalaikā ir dzērieni, ko citos laikos nevar dabūt. Man pavasarī ļoti kārojas rabarberu dzēriens. Es izvāru,sīkos gabaliņos sagrieztus rabarberus, pievienoju cukuru pēc garšas, izkāšu caur sietiņu (var arī nekāst) un ieleju krūzē. Var dzert karstu vai aukstu ( atdzesētu ieliekot ledusskapī) Tādu pašu dzērienu vasarā var pagatavot no jebkurām svaigām ogām.
Aukstākā laikā un ziemā man ļoti patīk karstais citrusaugļu – ingvera dzēriens. Izpiežu sulu no 2 citroniem, 4 apelsīniem, sasmalcinu ar blenderi ingvera saknes gabaliņu ( tā lielums katram pēc ieskatiem), pievienoju 2 glāzes cukura (var aizstāt ar medu) Kad cukurs izkusis, tad izkāšu caur sietiņu, saleju kāda traukā un lieku ledusskapī.
Dzērienam ieleju koncentrātu apmēram 2 ēd. karotes un 1 glāzi karsta ūdens. Stiprina spēju pretoties vīrusiem.
Ja noder mana pieredze, lai labi garšo!
Sveika, Ilona! Ooooo, super receptes – paldies!